ZOETERMEER, 12 september 2010 22:59

FME-voorzitter Kamminga: Huidige ontslagrecht is asociaal

“Het huidige ontslagrecht is asociaal”. Dit stelt FME-voorzitter Jan Kamminga in zijn weeklog. Volgens Kamminga dreigt “een steeds verdergaande tweedeling, een ongewenste combinatie van enerzijds een geheel starre arbeidsmarkt en anderzijds een volstrekt flexibel personeelsbestand. Die situatie is ongewenst voor zowel werkgevers als werknemers.”

Kamminga schrijft dat het voor zowel werkgevers als werknemers dringend gewenst is dat op een evenwichtige wijze flexibiliteit wordt ingebouwd om slagvaardig te kunnen opereren in de wereldwijde economische verhoudingen. "De afgelopen jaren hebben wij gezien dat ondernemers door het huidige starre ontslagrecht nieuwe wegen zijn gaan bewandelen. Werkgevers die, door de situatie gedwongen, vooral met ‘flexibele schillers' werken, investeren minder in scholing en opleiding, wat de mensen noch de kwaliteit van de bedrijfsvoering ten goede komt. Bovendien zien deze werkgevers zich geconfronteerd met extra kosten die kunnen oplopen tot twintig procent. En dan heb ik het nog niet over de administratieve en organisatorische rompslomp."

Trots?

De FME-voorzitter refereert aan de honderdduizenden mensen die sinds de crisis zonder werk zijn geraakt "en zij tellen nog niet eens mee in de officiële werkloosheidscijfers. Ondertussen zijn wij trots op het lage werkloosheidspercentage in Nederland." Kamminga doet een oproep het ontslagrecht nu te flexibiliseren, "nu het nog kan".

Lees het volledige weeklog hier.

bron: FME-CWM

Foto's:

kamminga

Jan Kamminga

© Aandrijvenenbesturen.nl