HAARLEM, 7 september 2010 15:53

Windwagen naar internationale race (video)

Op vliegveld Valkenburg bereiden luchtvaarttechnologen zich voor op de internationale windwagenrace op 25 en 26 september in Denemarken. De eerste testrit van Anemo II zit er inmiddels op, na een jaar van hard werken en weinig vrije tijd.

Het model van Anemo II is veel gestroomlijnder dan het eerste model van vorig jaar. De eerste wagen had een verticale windturbine. Het team besloot na veel berekeningen om dit jaar een geheel zelf gebouwde horizontale turbine op de wagen te plaatsen. Niet alleen de wagen, maar ook alle onderdelen van Anemo II zijn door het team zelf ontworpen en geconstrueerd. De body van Anemo II is bestaat uit een superlichte constructie met koolstof en kurk.

De Anemo II op vliegveld Valkenburg

En na een jaar van hard werken, weinig vrije tijd en geen vakanties was het tijd voor de eerste testrit op vliegveld Valkenburg. Na een grondige inspectie werd Anemo II eerst zonder windturbine getest, gevolgd door onder andere een evacuatietest. Volgens het wedstrijdreglement moet de bestuurder in staat zijn om de wagen binnen 10 seconden te verlaten. Ook de versnellingsbak wordt aan een grondige test onderworpen. Na het plaatsen van de turbine was het tijd voor de eerste rit. Bij windkracht 2 (10 kilometer per uur) werd een snelheid van 4 km per uur gehaald. Daarmee is het doel bijna bereikt. Het team streeft er naar om minimaal de halve windsnelheid te bereiken.

Naar Denemarken

Op 17 september staan er weer testritten gepland op Vliegveld Valkenburg en op 18 september staat Anemo II tentoongesteld in de vernieuwde hallen van Truckland DAF op Schiphol. DAF is een van de sponsors van het team. Op 22 september vervoeren zij Anemo II naar Skjern, Stauning Aiport in Denemarken waar op 25 en 26 september de internationale windwagenrace plaatsvindt.

Meer informatie over Team Anemo en de bouw van de windwagen staat op http://www.teamanemo.nl/.

bron: Hogeschool InHolland

Foto's:

anemo

De Anemo II

© Aandrijvenenbesturen.nl