Laatste nieuws:

UTRECHT, 16 september 2010 01:42

Eigen plek voor industriële automatisering

De nieuwe vakbeurs Industry & Automation completeert het kwartet vakbeurzen Aandrijftechniek, Macropak en Industrial Processing tijdens de Industriële Week. De sector industriële automatisering krijgt hiermee een eigen platform.

 '
1/1
Industriële automatisering hoort al een aantal jaren bij de Industriële Week. Automation Boulevard, Processing & ICT, Industry & ICT: het waren enkele initiatieven om de aanbieders van oplossingen voor industriële automatisering zichtbaar te maken. Met de Feda als partner is het concept breder getrokken en wordt het totale aanbod op het vlak van automatisering in één hal bijeen gebracht. Hiermee komt men de beursbezoekers tegemoet, aangezien een op de drie bezoekers van de Industriële Week in 2008 voor automatisering kwam.

Eigen plek

In hal 3 van het Utrechtse beurscomplex vindt de bezoeker in de eerste week van oktober het complete industriële automatiseringsaanbod. Strategisch gepositioneerd tussen Aandrijftechniek en Industrial Processing. Feda-voorzitter Stremmelaar: "De groep technische automatisering die sinds vijf jaar bij onze federatie zit, krijgt nu een eigen plek, dichtbij Aandrijftechniek, dit jaar in de hallen 1 en 2. Industry & Automation sluit als beursconcept aan op een maatschappelijke trend. Automatisering is een keten geworden." Feda-vicevoorzitter Hans van Wijk voegt daar aan toe: "De vakbeurs Industry & Automation is overlappend met Aandrijftechniek, Industrial Processing en Macropak. Industry & Automation is er een integraal onderdeel van. Als je bijvoorbeeld kijkt wat tegenwoordig aan automatisering wordt ingebouwd in iets basaals als een motor, dan is deze al lang niet meer de traditionele motor van vroeger. Automatisering is dan ook één van de manieren voor ons land om onze economie en productiesystemen lonend te houden. Arbeidskosten zijn duur en dat kun je dus oplossen door een fors stuk automatisering en daarin te investeren. Dat gaat zeker komen."

Slagen maken

Van Wijk vervolgt: "Wel denk ik dat wij aan de kant van de automatisering nog een aantal slagen moeten maken. Het moet allemaal namelijk makkelijker kunnen. We moeten veel meer naar een stuk standaardisatie toe en meer gebruikmaken van geïntegreerde componenten zoals die door leveranciers al worden geleverd. Een PLC met een heleboel kaarten om een motor aan te sturen gaat verdwijnen. Een heel stuk van die regelingen zit al op de motor zelf. Hetzelfde zie je bij sensoren en actuators. Een simpele sensor heeft al zaken aan boord als complete documentatie, serienummer, enzovoort. Het bouwen en maken van systemen moet met name door standaardisatie sneller en ook goedkoper kunnen."

Energie

Over het subthema Energie zegt Van Wijk: "Natuurlijke bronnen zijn eindig, dus daar moeten we iets aan gaan doen. Er zijn een heleboel ontwikkelingen gaande en er moet nog veel gebeuren. Bedrijven moeten op zoek gaan om ergens energie vandaan te halen. Een mooi voorbeeld is een Amerikaanse leverancier die schakelaars heeft die hun energie halen uit de beweging die je met je vinger op de knop opwekt. Een noodstop is dan niet meer voorzien van een voedingsspanning maar haalt z'n energie uit die beweging. Studies uit het verleden hebben al uitgewezen dat processen moeten worden ‘geredesigned'. We zijn nu nog teveel bezig met een ouderwetse manier van denken. We moeten blijven optimaliseren, maar op enig moment is de rek eruit en zullen we toch echt naar iets anders moeten."

Ook het subthema Partnership is voor Van Wijk een belangrijk item. "Dat is wellicht best moeilijk, maar ik denk dat we wel moeten. We moeten nieuwe ontwikkelingen gezamenlijk opstarten. Energie en milieu zijn items die voortvloeien uit de wereld om ons heen, dat is geen revolutie, maar een evolutie. Partnership is voor mij duidelijk wat anders. Daar moet je op een andere manier naar toe groeien."

 

bron: Industriële Week

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden