Laatste nieuws:

UTRECHT, 16 september 2010 08:00

Klaar voor de toekomst

Van 5 tot en met 8 oktober 2010 vinden tijdens de Industriële Week 2010 in Jaarbeurs Utrecht vier vakbeurzen voor de industrie - Aandrijftechniek, Industry & Automation, Macropak en Industrial Processing - plaats onder één dak. Handig voor de bezoeker die op zoek is naar oplossingen voor uiteenlopende problemen binnen zijn productieproces. Met een toegangskaart voor één van de beurzen mogen bezoekers ook gratis de drie andere beurzen van de Industriële Week bezoeken.

Egbert Stremmelaar: 'Insperience''
Egbert Stremmelaar: 'Insperience'
1/1

VNU Exhibitions, organisator van de Industriële Week, wil met het centrale thema, een industrie laten zien die fit is voor de toekomst. Concreet zijn er vijf subthema's: energie, milieu, partnership, innovatie en veiligheid. Bezoekers kunnen hun bezoek gericht voorbereiden op basis van themanieuwsbrieven, de speciale ‘Fit for the Future' website en themaplattegronden. Deelnemers krijgen dankzij de subthema's de mogelijkheid om hun toegevoegde waarde duidelijker naar voren te brengen.

Positieve stemming

Potentiële bezoekers van de Industriële Week 2010 zijn positief over de economische ontwikkelingen. De helft heeft concrete investeringsplannen voor producten en oplossingen die dit najaar op deze vakmanifestatie worden getoond. De Industriële Week kan rekenen op een groot aantal bezoekers die betrokken zijn bij investerings- of aankoopbeslissingen. Zo'n 86% is eind- of medebeslisser in dit proces of speelt een adviserende rol. Dat blijkt uit het animo-onderzoek dat VNU Exhibitions heeft uitgevoerd onder eerdere bezoekers van de beurzen Aandrijftechniek, Industry & Automation, Macropak en Industrial Processing, die met elkaar de Industriële Week vormen.

Insperience

Branche-organisatie Feda ziet lichtpuntjes in de markt, al gaat het in sommige deelmarkten nog steeds niet goed. "Ook voor de marktsegmenten die het nu nog moeilijk hebben, komt het eind van het dal in zicht", zegt voorzitter Egbert Stremmelaar. Wat hem deugd doet, is dat de branche op de beurs Aandrijftechniek goed vertegenwoordigd is. "Getalletjes vind ik nu wat minder boeiend. Belangrijk is dat we als standhouders tegen de bezoekers zeggen: hier gaan wij voor. Dit is wat wij te bieden hebben. Waar kunnen wij u helpen om uw machines of productieproces nog concurrerender te maken?" ‘Insperience' is het sleutelwoord.

Stremmelaar vindt het lastig een algemene uitspraak te doen over hoe de markt zich momenteel ontwikkelt. Alle sectoren hebben de gevolgen van de crisis gemerkt, de één vroeger, de ander later. Sommige sectoren, hebben het nog steeds lastig. Maar, zo constateert de Feda-voorzitter, lichtpuntjes worden zichtbaar. "Het herstel zet zich door. Ik zie het de positieve kant op gaan. Ondanks de onzekerheden van dit moment hebben we de weg naar boven terug gevonden."

Nieuwe kansen

De productieaantallen zullen de komende tijd bij lange na niet het niveau halen van 2008, het vorige beursjaar. Maar de energie- en klimaatcrisis - misschien wel met een groter effect op lange termijn dan de kredietcrisis - schept ook kansen. Elektromobiliteit is bijvoorbeeld booming. "Zeker als de politiek voor de weg van elektromobiliteit kiest, is dit een groeimarkt", zegt Stremmelaar. "Trouwens, ondanks dat de markt hard naar beneden is gegaan, heb ik nauwelijks faillissementen gezien." Stremmelaar schrijft dat toe aan twee zaken. Allereerst hebben de bedrijven hun portfolio verbreed. Ten tweede hebben ze snel gesneden in de kosten. Daarbij hebben vooral de familiebedrijven ervoor gekozen om hun personeelsbestand op peil te houden. Hij vindt dit een verstandige beslissing van de familiebedrijven, die hiervoor wel vorig jaar  een aanmerkelijk minder bedrijfsresultaat hebben moeten slikken. Daardoor hebben ze zichzelf wel verzekerd van de goede vakkrachten die er nog zijn.

Want crisis of niet, Stremmelaar denkt niet dat de toekomstige arbeidsmarktproblemen - de uitstroom van vakmensen (vanwege de vergrijzing) en het tekort aan technici - veranderd zijn door de crisis. Hooguit zullen de problemen zich wat later manifesteren. "Maar het zal straks vreselijk lastig worden om goede vakmensen te krijgen." Dat zal leiden tot een verschuiving in de verkrijgbaarheid en dimensionering van producten die de branche aanbiedt, voorspelt de Feda-voorzitter.

E-commerce 

Op de beurs Aandrijftechniek zullen daar al resultaten van te zien zijn. "We zullen meer gaan werken met configuratoren. We zullen e-commerceachtige oplossingen gaan inzetten. De klant geeft een aantal randvoorwaarden aan, het systeem verzint de bijpassende oplossing. En producten zijn zodanig ontworpen, dat je ze met beperkte technische kennis kunt monteren."
Volgens hem is deze tweedeling nu al zichtbaar. Voor een groot aantal vragen ga je standaard producten gebruiken. Voor heel specifieke projecten en vraagstukken, schakel je de experts in voor een op maat gesneden advies. "Traditioneel werkende bedrijven, meestal de kleinere bedrijven die erg handel georiënteerd zijn, hebben daar moeite mee. Toch zullen ook zij om moeten. In de toekomst ga je technici inzetten als adviseur en niet als technisch verkoper. Nummertjes van onderdelen invoeren kan de klant zelf op de e-commerce site."

Kennisoverdracht

Deze trend zal ook effect hebben op de vakbeurzen. Egbert Stremmelaar: "Als je productspecificaties wilt zien, ga je naar internet. Die hoef je niet op een beurs te tonen. Ik zie de beurs allereerst als een middel voor kennisoverdracht van product- en systeemgebruik aan onze klanten. Daarnaast om nieuwe ontwikkelingen en tendensen te tonen. En verder als promotie richting studenten en jongeren, om te laten zien dat er iets beweegt in de aandrijftechniek en dat het een mooi vak is. Tot slot krijgt netwerken veel aandacht. We moeten klanten ervan overtuigen dat wij heel goed voor hen de oplossingen kunnen engineeren. Klanten neigen dat zelf te doen, maar wij kunnen dat om diverse redenen vaak beter."

Daarvoor moeten de exposanten zelf ook een omslag in het denken maken. Weg van de componenten, meer naar de oplossingen. Daarom is er ook voor gekozen om inspiratie-eilanden op de beurs te tonen. En bezoekers die Aandrijftechniek bezoeken, lopen eerst door een experiencetunnel, waarin ze de aandrijftechniek anno 2010 beleven. Stremmelaar: "De klant zoekt geen component, maar wil iets met die component doen. Het gaat om een beweging in een proces. Op de inspiratie-eilanden laten we prominente spelers uit ons klantenbestand de toepassingen showen." Hij vat de boodschap van de beurs samen in één woord: ‘Insperience'!

http://www.industrieleweek.nl/
http://www.aandrijftechniek-online.nl/
http://www.industry-and-automation.nl/
http://www.macropak.nl/
http://www.industrialprocessing.nl/

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden