Laatste nieuws:

UTRECHT, 2 september 2010 06:45

Elke dag 100 bijna-ongevallen op de werkvloer

VNU Exhibitions Europe heeft aan de vooravond van de Industriële Week die van 5 tot en met 8 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden onderzoek gedaan naar de veiligheidsbeleving van bezoekers aan Aandrijftechniek, Macropak en Industrial Processing. Veiligheid is één van de beursthema's.

'
1/1

Zes van de tien beursbezoekers hebben te maken met ongevallen op de werkvloer. Tien procent van de ondervraagde bezoekers geeft aan dat veiligheid onvoldoende aandacht krijgt binnen het eigen bedrijf. Volgens ir. Maurits Heinen, senior adviseur veiligheid TCPM Ingenieurs & Adviseurs, vinden er in Nederland dagelijks 100 bijna-ongelukken plaats.

Volgens het CBS vinden er maandelijks ongeveer 8 dodelijke ongevallen plaats in een industriële setting. Heinen rekent voor dat er jaarlijks in Nederland zo'n 30 000 (bijna)ongevallen plaatsvinden met gering letsel of ongevallen met alleen een EHBO-behandeling. Hij baseert zich hierbij op de ijsbergtheorie van Bird, die ervan uitgaat dat aan elk dodelijk ongeval 300 bijna-ongevallen of ongevallen met alleen een EHBO-behandeling voorafgaan. "Dat zijn er bijna honderd per dag", aldus Heinen."

IJsbergtheorie

Heinen: "De sleutel om het aantal ongevallen terug te dringen ligt in hoe een bedrijf omgaat met de bijna-ongevallen. Niet alleen moet worden gekeken in hoeverre de situatie voldoende veilig was, maar ook wat de werknemer ertoe heeft gebracht om zich in een onveilige situatie te begeven. Dit laatste is onmisbaar in het voorkomen van bijna ongevallen. Gebruikte methodieken voor ongevallenanalyse zijn onder andere Tripod, S137 en foutenboomanalyses. Wanneer het aantal bijna ongevallen wordt teruggebracht, vermindert volgens 'de ijsbergtheorie' het aantal ongevallen vanzelf."

De beurzen van de Industriële Week gaan uitvoerig in op het thema Veiligheid. Arwen Obermeyer is als cluster manager verantwoordelijk voor de industriebeurzen. "Veiligheid is binnen de industrie een belangrijk issue dat de gemoederen bezig blijft houden. Uit ons onderzoek weten we dat er sprake is van een enorm bewustzijn op dit gebied."

Arwen Obermeyer: "De industrie werkt hard aan veiligheid. De winst van nationale en Europese regelgeving is rijke productinnovatie. Al deze innovaties zien we terug bij de 800 exposanten op de Industriële Week. Veiligheid is een breed begrip. Dat varieert van nieuwe verpakkingen die een bijdrage leveren aan de voedselveiligheid tot aangescherpte processen om de veiligheidsrisico's van een plant verder te beperken."

Het onderzoek

  • 82% van de ondervraagden noemt veiligheid een belangrijk thema binnen het bedrijf 
  • 38% geeft aan dat er binnen het eigen bedrijf met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt
  • 60% van de ondervraagden wordt geconfronteerd met ongevallen op de eigen werkvloer
  • 84% zegt: veiligheid krijgt veel aandacht binnen mijn bedrijf


Veiligheid verdient een integrale aanpak. Arwen Obermeyer: "Vier van de tien ondervraagden geeft aan dat binnen het eigen bedrijf gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. We hebben het wel ergens over, zeker als 60 procent van de ondervraagden aangeeft kennis te hebben van ongelukken op de eigen werkvloer. Dit vraagt een alomvattende ketenbenadering. Van besef en procedures tot productinnovaties. Om een voorbeeld te geven: wereldwijd worden elke seconde 100 duizend producten verpakt. Veiligheid heeft te maken met de chemische installaties, de verpakkingsmachines, de wijze van vullen, de condities waaronder dat gebeurt, de productkwaliteit van de verpakking tot en met het vervoer."

bron: Industriële Week

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden