Laatste nieuws:

DELFT, 29 augustus 2010 15:17

Emotionele robots

Tijdens een wowrkshop van de TU Delft waren verschillende robots te zien die (als het ware) met je meeleven en voor je kunnen zorgen. Belangrijke spreker bij deze workshop ‘Robots That Care' was Takanori Shibata, de Japanse bedenker van de therapeutische robot Paro.

Takanori Shibata met robot Paro'
Takanori Shibata met robot Paro
1/1

Robot Paro wordt al gebruikt in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Tijdens de workshop, georganiseerd door de TU Delft, TNO en de Vrije Universiteit Brussel, werden demonstraties gegeven met de knuffelrobot Probo, de ‘menselijke' robot Nao en de vriendelijke robot iCat.

Psychologen

De workshop ‘Robots That Care' was onderdeel van de European Conference on Cognitive Ergonomics 2010 aan de TU Delft, waar onderzoekers bespraken hoe techniek het beste aansluit op de mens (en zijn cognitieve vermogens), bijvoorbeeld hoe sociale robots een rol kunnen spelen bij het verzorgen van mensen. In multidisciplinaire teams onderzoeken ingenieurs, psychologen en sociologen momenteel hoe robots een rol kunnen spelen in de gezondheidszorg, die overal financieel onder druk staat.

Paro bijvoorbeeld, heeft de vorm van een baby-zeehond. Via sensoren reageert de robot op aanrakingen door het bewegen van de staart en hoofd en het openen en sluiten van de ogen. Tevens reageert hij op geluiden en kan hij stemmen herkennen. Doel van de robot is om een kalmerend effect te veroorzaken en emotionele reacties te ontlokken aan patiënten in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Groen met een slurf

xhtmlc Een andere robot, Probo, is ontwikkeld door de Vrije Universiteit Brussel. De groene robot met kenmerkende slurf kan met behulp van zijn twintig motoren verschillende emoties tonen. Door gebruik te maken van soepele motoren en een zachte pels wordt de veiligheid gegarandeerd en heeft de robot een hoog knuffelgehalte. Foto: Vrije Universiteit Brussel

Interactie

xhtmlc

De iCat, ontwikkeld door Philips, is gebaseerd op een kat en gemaakt om de mens-robot-interactie te bestuderen. Dertien kleine elektromotortjes werken samen om de gezichtsuitdrukkingen te tonen. Verschillende onderzoeksinstellingen gebruiken de hem in hun onderzoek, onder andere bij bejaarden en kinderen.  Foto: Philips

xhtmlc De Nao tenslotte is een humanoïde robot ontwikkeld door het Franse bedrijf Aldebaran Robotics. Hij kan lopen en beweegt zijn armen en lichaam een beetje zoals een mens. Hierdoor is Nao geschikt voor velerlei onderzoek; hij dient als standaard robotplatform voor de voetbalwedstrijd RoboCup, maar kan ook worden gebruikt om autistische kinderen te laten oefenen met sociale uitdagingen, zoals begroetingen. Nao wordt ook gebruikt door TNO binnen het Europese ALIZ-E project ter ondersteuning van kinderen met diabetes. Foto: Vrije Universiteit Brussel

bron: TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

DIS Sensors

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden