Laatste nieuws:

UTRECHT, 13 augustus 2010 14:38

Nominaties Proces Innovatie Prijs 2010 bekend

De jury van de Proces Innovatie Prijs 2010, die op 5 oktober 2010 tijdens de vakbeurs Industrial Processing in de Jaarbeurs Utrecht wordt uitgereikt, heeft vastgesteld wie de genomineerden voor deze prijs zijn. In totaal zijn vijf inzendingen genomineerd.

'
1/1
De jury zal binnenkort uit de genomineerden de winnaar van de Vakprijs selecteren. Via een internetverkiezing wordt door middel van stemmen bepaald wie de Publieksprijs wint. Uit de zesentwintig inschrijvingen waren er acht die net niet voldeden aan alle criteria voor een nominatie, maar die naar het oordeel van de jury wel degelijk als ‘innovator' kunnen worden aangemerkt.

"Dit jaar hebben we maar liefst zesentwintig inzendingen voor de Proces Innovatie Prijs ontvangen", aldus juryvoorzitter Jan van den Broek. "Er zijn drie jurybijeenkomsten nodig geweest en ettelijke e-mails en telefoontjes om uiteindelijk op vijf nominaties te komen. In veel gevallen is ook bij bedrijven telefonisch en schriftelijk om een extra toelichting op hun inzending gevraagd."
Van den Broek is enthousiast over de grote belangstelling voor de Proces Innovatie Prijs en de kwaliteit van de inzendingen. "De vorige editie (in 2008) telde achttien inzendingen waarvan er veertien voldeden aan de criteria om door te gaan voor de Publieksprijs. De jury heeft toen geen Vakprijs uitgereikt, omdat geen inzending voldeed aan de ‘markt presence' zoals die destijds als criterium voor de Vakprijs werd gesteld. 

Criteria

De criteria die de jury bij de beoordeling van de inzendingen heeft laat meespelen, zijn vooral de mate van innovatie, de toegevoegde waarde voor de gebruiker en het ‘business potential' Volgens Van den Broek wordt het eerste criterium, de mate van innovatie, afgeleid uit de originaliteit en de praktische toepasbaarheid van de inzending: "Het product dient te zijn geïntroduceerd in de jaren 2009 of 2010 en moet in deze periode eenmaal zijn verkocht of ten minste rijp zijn voor marktintroductie."   

Genomineerden

Onderstaande vijf bedrijven met hun inzendingen zijn uit in totaal zesentwintig inschrijvingen genomineerd voor de Proces Innovatie Prijs 2010. Deze bedrijven voldeden met hun innovatieve producten aan alle gestelde criteria en dingen mee naar de Vakprijs en de Publieksprijs.

Evodos - Spiral Plate Technology-centrifuge

 • Mechanische, hoogefficiënte ontwateringstechniek
 • Innovatieve scheidingstechnologie
 • Milieuvriendelijk en energiezuinige
 • Potentie in opkomende markt (algenwinning)
• Past uitstekend in Fit for the Future-thema

 

Jansen & Heuning - FIBC-concept

 • Een FIBC (bulkzak) waarbij vulmond en hijsbanden bij het oppakken zich samen ontvouwen
 • Geschikt voor een volautomatische vullijn
 • Arbeidsbesparend
• Tijdbesparend

 

Ravas Europe -  iForks

 • Wegende heftrucklepels met draadloze gewichtsindicator
 • De lepels zijn ‘plug & weigh' op elke heftruck te zetten
 • Bewezen en robuust concept
• Breed toepasbaar, grote marktpotentie

 

ReSteel International - Schrootscheidingsmachine

 • Machine voor de afscheiding van samengestelde ijzer/koper-delen uit metaalschroot
 • Met behulp van een statische magneet worden ijzer/koper-delen op grond van verschillende valbanen van elkaar gescheiden, ontwikkeld aan TU-Delft
 • Een efficiënte en hoge koperwinning uit schroot
• Milieuvriendelijke, gepatenteerde technologie

 

Van Wijk en Boerma Pompen - Hermetisch gesloten pomp

 • Een hermetisch gesloten, afdichtingsloze schottenpomp
 • Geen mechanical seals, geen magneetkoppeling
 • De aandrijfas wordt omsloten door een balg
• In vergelijking met een magneetaandrijving 40% minder opgenomen vermogen

 

Inzendingen met Innovator-status

Uit de zesentwintig inschrijvingen waren er acht die net niet voldeden aan alle criteria voor een nominatie, maar die naar het oordeel van de jury wel degelijk als ‘innovator' kunnen worden aangemerkt. De bedrijven die met hun inzending de innovator-status hebben verworven, zijn:
Avercon - shelfready casepacker
Een machine die flessen verpakt in kartonnen dozen, klaar voor directe plaatsing in het winkelschap; eenvoudig, uitstekende zichtbaarheid, milieuvriendelijk.
Dinnissen - Automatische hamermolen-zeefwisselaar
Een automatische zeefwisselaar die bij het omstellen vanuit een cassette een zeef in de hamermolen schuift, waarbij voor het zeeftransport een nieuwe geleidingsmethode en afdichtingstechniek is ontwikkeld.
Flowcomm - terugslagklep
Een terugslagklep voor sanitaire pijpleidingen, waarbij de inwendige veer is vervangen door een uitwendige magneet.
Inadco -  in-line vochtmeter
Een vochtmeter voor inhomogene stortgoedstromen die gebruik maakt van grote monsters (20 liter) en een grote sensor om vochtigheidsverschillen beter uit te middelen.
Jongerius - FlexSift
Een compacte, in-line controlezeef met een verticale doorval, zonder gedoseerde toevoer, voorzien van een zeefkorf met ronde gaten.
Tetra Pak - Lactenso Aseptic OneStep technology
Een complete melkproductie-oplossing die UHT-behandeling met ontroming en standaardisatie in één stap combineert, waardoor de noodzaak voor pasteurisatie-voorbehandeling en bufferopslag niet meer noodzakelijk zijn.
Tetra Pak-  Tetra Centri ECO
Een hermetisch gesloten high-speed separator met hoge afroomefficiëntie die dankzij een combinatie van technieken (waaronder vacuümtechnologie) het energieverbruik drastisch verlaagt.
Vlint - BMF Fitting manchet
Een hygiënisch manchet voor een flexibele verbinding, die eenvoudig en snel handmatig en zonder gereedschap in de zitting is te klikken, waardoor slangklemmen overbodig worden.

bron: Industrial Processing

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden