Laatste nieuws:

DELFT, 4 augustus 2010 23:40

Proeftuinen Elektrisch Rijden leveren belangrijke leerervaringen

Om de introductie van elektrische voertuigen in Nederland te versnellen heeft de rijksoverheid het Plan van Aanpak Elektrisch Rijden gelanceerd. De subsidieregeling voor proeftuinenprojecten, uitgevoerd door AgentschapNL. Binnenkort gaan negen van deze proeftuinprojecten van start. TNO is in verschillende rollen betrokken bij drie van deze projecten en ondersteunt AgentschapNL bij het opzetten van een adequate monitoring van de proeftuinen.

"We moeten nog heel veel leren om elektrische en plug-in hybride voertuigen succesvol en op grote schaal te kunnen toepassen." zegt Richard Smokers, strategisch adviseur duurzame mobiliteit bij TNO. Niet alleen over voertuigtechniek maar ook over verschillende opties voor de laadinfrastructuur, gebruikerservaringen en acceptatie, en over bijvoorbeeld businessmodellen waarmee elektrische voertuigen voor gebruikers en aanbieders aantrekkelijke propositie worden."

Wat betreft voertuigtechniek is een belangrijke vraag hoeveel energie elektrische en plug-in hybride voertuigen in verschillende toepassingen gebruiken en hoe dat afhangt van ondermeer weersomstandigheden en rijstijl. "We willen meer weten over de betrouwbaarheid en veiligheid van de techniek. Veroudering van batterijen is ook een belangrijk thema. Hoeveel neemt de capaciteit af na zoveel jaar of zoveel duizend kilometer rijden? Dat is niet alleen een technische vraag, maar bepaalt ook de restwaarde van de batterij die van belang is voor leasebedrijven en voor kopers van tweedehands elektrische voertuigen." aldus Smokers.

Monitoren en kennis en ervaringen delen

Er zijn ook nog veel niet-technische vragen rondom de inzet van elektrisch vervoer. Hoe gaan gebruikers om met de beperkte actieradius en het feit dat de voertuigen regelmatig langere tijd aan het stopcontact moeten? Welke opties voor opladen sluiten het best aan bij de wensen van gebruikers? Hoe ervaren medeweggebruikers de voertuigen? Ook met betrekking tot inrichting en exploitatie van oplaadinfrastructuur en het bijbehorende betaalsysteem moet nog veel uitgezocht en uitgeprobeerd worden.

"Het is belangrijk om de ervaringen uit verschillende projecten systematisch te verzamelen, te analyseren en de conclusies met alle betrokken stakeholders te delen." zegt Smokers. "AgentschapNL zal die monitoring uitvoeren met inhoudelijke ondersteuning van TNO. De verschillende proeftuinen hebben ieder hun eigen focus. De opgedane ervaringen zijn belangrijk voor het maken van de goede keuzes bij vervolgstappen op weg naar grootschalige inzet van elektrisch vervoer als effectief middel voor verduurzaming van ons mobiliteitssysteem."

TNO betrokken bij 3 proeftuinprojecten

TNO is betrokken bij drie van de negen proeftuinprojecten. In het 75-EV-RO project, dat wordt getrokken door Stedin, Eneco en de gemeente Rotterdam, gaat TNO de technische monitoring verzorgen van 75 elektrische en plug-in hybride voertuigen die worden ingezet bij de 3 deelnemende partijen. In Utrecht gaat Prestige Taxicentrale elektrische taxi's inzetten. Deze voertuigen worden uitgerust met een door TNO ontwikkelde E-range predictor. Hiermee kan nauwkeurig de resterende actieradius worden bepaald. Door dit systeem te koppelen met de planningsoftware van de taxicentrale kunnen de elektrische voertuigen ondanks een beperkte actieradius optimaal worden ingezet.

Het derde project betreft de inzet van elektrische bestelauto's voor stedelijke distributie in de regio Amsterdam door Peter Appel Transport. TNO is gevraagd om de inzet van de voertuigen te monitoren en te helpen bij ontwikkeling van een optimaal logistiek concept en planningssysteem. Smokers: "Drie verschillende toepassingen van elektrische voertuigen, maar wel alledrie met potentie voor opschaling.

bron: TNO

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden