LEUVEN (BELGIĆ«), 4 augustus 2010 18:20

3D replica van mummie Toetanchamon (video)

De ontdekking van de tombe van koning Toetanchamon in 1922 was een sensatie. In de jaren '70, werden de prachtige artefacten aan het publiek getoond in een rondreizende tentoonstelling. Deze schatten zijn nu terug, maar nooit eerder zag je koning Toetanchamon zoals nu.

Voor een tentoonstelling in New York wilden National Geographic en ‘Arts and Exhibitions' als spannend element een replica van Toetanchamon laten maken. Ze gaven opdracht aan Gary Staab, een  modelmaker die is gespecialiseerd in de prehistorie, om de mummie na te bouwen. Staab had gehoord van de software van Materialise en wist dat daarmee 3D-bestanden kunnen worden gegenereerd die in België op  Mammoet Additive Manufacturing machines kunnen worden geprint.

Het proces begon met de invoer van CT-scans van de mummie in Mimics software. Deze software creëerde een exact 3D-model van de werkelijke mummie. Daarna holde de 3-matic software van Materialise het model uit. Uitholling is belangrijk om de hoeveelheid materiaal te beperken en de mummie uiteindelijk lichter te maken. Bovendien kunnen holle structuren sneller worden gebouwd. Toen het digitale model klaar was, gebruikte het Materialise-team hun Magics-software voor het fixen van het bestand. Dit zorgde voor een 'waterdicht'  model, een cruciale stap in het 3-dimensionaal printproces. Na de software-bewerkingen kwam Toetanchamon uiteindelijk tot leven op de Mammoet stereolithografiemachines. Aangezien het gebruikte materiaal een vloeibare hars is, moeten de modellen worden ‘ondersteund' terwijl ze gebouwd worden. Materialise heeft speciale software, e-Stage genaamd, die deze onderteuningsstructuren automatisch genereert voor het bouwproces. Nadat het model is gebouwd, moeten die  structuren worden verwijderd. Deze stap, de zogenoemde post-processing, is veel gemakkelijker dankzij de kleine contactpunten die met e-Stage gegenereerd worden.

Vervolgens  reisde Toetanchamon 's model over zee vanuit België naar de Staab studio in Missouri. Daar voegde Gary Staab detail, kleur en textuur toe om de replica  identiek te maken aan de werkelijke overblijfselen van koning Toetanchamon.

 

bron: Materialise

Foto's:

tut1

tut2

De replica

© Aandrijvenenbesturen.nl