Laatste nieuws:

BRUSSEL, 31 juli 2010 22:52

Europa doet recordinvestering in onderzoek en innovatie

Commissaris Máire Geoghegan-Quinn heeft bekendgemaakt dat de Europese Commissie bijna 6,4 miljard euro zal investeren in onderzoek en innovatie. Dit pakket, van een nooit eerder gezien omvang, heeft betrekking op tal van wetenschappelijke disciplines, overheidsbeleidsgebieden en commerciële sectoren.

'
1/1

Doel van deze financiering is grensverleggend wetenschappelijk werk te leveren, Europa concurrerender te maken en bij te dragen tot de oplossing van maatschappelijke problemen zoals de klimaatverandering, de situatie op het gebied van energie, voedselzekerheid en gezondheid, en de vergrijzing. Circa 16 000 deelnemers, afkomstig uit onderzoeksorganisaties, universiteiten en het bedrijfsleven, waaronder 3000 KMO's, zullen van deze financiële injectie profiteren. Op basis van "uitnodigingen tot het indienen van voorstellen" en evaluaties zullen de komende 14 maanden subsidies worden toegekend.

165000 banen 

De economische stimulans die van dit pakket uitgaat, zal naar verwachting meer dan 165000 banen creëren. Op lange termijn komt het pakket neer op een investering in een slimmer, duurzaam en inclusiever Europa. Het pakket is een sleutelelement in de Europa 2020-strategie van de EU, met name in het kader van het vlaggenschip "Innovatie-Unie", dat in het najaar van 2010 op de rails wordt gezet.

Commissaris Geoghegan-Quinn: "Investeren in onderzoek en innovatie is de enige slimme en duurzame uitweg uít de crisis en náár een duurzame en maatschappelijk billijke groei. Dit Europese pakket zal uitmonden in nieuwe en betere producten en diensten, een concurrerender en groener Europa en een betere samenleving met een grotere levenskwaliteit. Wij bieden onderzoekers en innovatoren 6,4 miljard euro aan voor baanbrekende projecten op het gebied van de voornaamste economische en maatschappelijke problemen: de klimaatverandering, de situatie op het gebied van energie, voedselzekerheid en gezondheid, en de vergrijzing. Dit pakket moet worden gezien als een enorme, efficiënte economische stimulans en een investering in de toekomst."

Meer geld dan ooit te voren

Kandidaten krijgen de kans om op een brede waaier van beleidsgebieden mee te dingen naar financiële middelen uit het zevende kaderprogramma van de EU. Voor gezondheid wordt bijvoorbeeld meer dan 600 miljoen euro uitgetrokken. De 1,2 miljard euro voor onderzoek op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT) zal de Commissie helpen om, zoals beloofd in de digitale agenda voor Europa, de ICT-financiering jaarlijks te verhogen.

Voor de beste creatieve wetenschappers die door de Europese Raad voor onderzoek worden geselecteerd, is meer dan 1,3 miljard euro geoormerkt. "Marie Curie-beurzen" ter waarde van 772 miljoen euro moeten de mobiliteit van 7000 hooggekwalificeerde onderzoekers stimuleren.

800 miljoen euro voor MKB

Kleine en middelgrote bedrijven - met hun aandeel van 99 % van de Europese ondernemingen de ruggengraat van het Europese innovatiesysteem - staan bovenaan de prioriteitenlijst. De bijna 800 miljoen euro voor KMO's zal voor het eerst worden toegewezen in duidelijk gescheiden begrotingen per beleidsgebied. Om een voorbeeld te geven: op het gebied van gezondheid, op kennis gebaseerde bio-economie, milieu en nanotechnologie moet de bijdrage van de KMO voor een aantal elementen 35 % van de totale begroting bedragen.

Nieuwe producten en diensten

De praktische verwerking van onderzoek tot nieuwe technologieën, producten en diensten is het kerndoel van het pakket.
Op het gebied van gezondheidsonderzoek alleen al zal 206 miljoen euro (een derde van de totale begroting voor 2011) worden uitgegeven voor op onderzoek gebaseerde klinische tests om nieuwe medicijnen sneller op de markt te krijgen.
Wat nanotechnologie betreft (270 miljoen euro) komt de nadruk te liggen op onderzoek dat kan leiden tot octrooi- en commercialiseringsmogelijkheden.
Ca. 600 miljoen euro aan ICT-financiering is geoormerkt voor netwerk- en diensteninfrastructuur van de volgende generatie, robotsystemen, elektronische en fotonische componenten en technologie op het gebied van digitale inhoud. Meer dan 400 miljoen euro zal worden gebruikt ter ondersteuning van onderzoek naar de rol van ICT's in het streven naar een koolstofarme economie en aanpasbare, duurzame bedrijven, en in het aanpakken van de vergrijzing. In 2011 is bovendien 90 miljoen euro geoormerkt voor het publiek-private partnerschap voor het internet van de toekomst dat de Europese infrastructuur "intelligent" moet maken.

Nuttige links

Pagina betreffende uitnodigingen tot het indienen van voorstellen:

http://ec.europa.eu/research/fp7/index_en.cfm

Onderzoekswebsite van de Commissie

http://ec.europa.eu/dgs/research/index_nl.html

Facebook-pagina van de Commissie over de "Innovatie-Unie":

http://www.facebook.com/innovation.union

bron: Europa Nu

Reacties (1)

Een bron van inovatie ligt in de bedrijven zelf.Verbeterprogramma's moeten gestimuleerd worden.

Harry Nijssen

03-08-2010 op 19:35

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden