SPIERDIJK, 2 juli 2010 22:48

Werktuigbouwstudenten ontwikkelden meedraaiende zonnecollectoren

In Spierdijk (gemeente Koggenland) onthulden Alkmaarse studenten Werktuigbouwkunde twee mechanisch meedraaiende zonnecollectoren bij de zelfvoorzienende woongemeenschap ‘De nieuwe proef'. In totaal plaatsen en testen de studenten 50 volledig draaibare en 50 stilstaande collectoren. Docent Rob van Leeuwen: "De studenten verwachten ruim 25 procent meer stroomopbrengst van de draaibare zonnepanelen."

  "Hun opdracht was om zo goedkoop mogelijk een mechanisme te produceren dat 100 collectoren zo goed mogelijk met de zon mee laat draaien," vertelt Van Leeuwen. "Zoals de studenten het nu bedacht hebben is er maar een motor nodig om 25 zonnecollectoren te laten draaien. Deze wordt bediend met een besturingssysteem dat de studenten ook zelf bouwden."   

De panelen zijn voorzien van twee lichtsensoren. Van Leeuwen: "Deze berekenen zelf waar het meeste licht vandaan komt en draaien het paneel zo nodig bij. Omdat de collectoren niet alleen horizontaal maar ook verticaal kunnen bewegen vangen ze altijd de meeste zon. Om dit te testen plaatsen we 50 draaibare en 50 stilstaande collectoren. De studenten verwachten ruim 25 procent meer stroomopbrengst van de draaiende zonnepanelen. Deze extra opbrengst staat gelijk aan 464 euro per jaar. Waarschijnlijk is de stroomopbrengst niet genoeg om de boerderij volledig van stroom te voorzien. In de zomer zullen ze elektriciteit over hebben en in de winter wat te weinig." 

Demonstratie

Voor het project, dat in totaal 5600 euro kost, krijgt de woongemeenschap subsidie van de gemeente Koggenland. Duurzaamheidswethouder Jan Wijnker sprak vol bewondering over het studentenproject om de Spierdijkse woongemeenschap energieneutraal te maken. "Binnen de gemeente zijn wij druk bezig met verschillende duurzame, CO2-vriendelijke en energieneutrale projecten. Daarom ben ik zo verheugd over dit initiatief omdat het perfect aansluit bij onze doelstellingen."

Testen

Het komende jaar worden de panelen geplaatst en getest op hun opbrengst. Deze testen moet uitwijzen hoeveel energie de zonnecollectoren gaan opbrengen en hoeveel meer energie de draaiende collectoren genereren.

bron: Hogeschool InHolland

Foto's:

demo

De eerste demonstratie

© Aandrijvenenbesturen.nl