Laatste nieuws:

DELFT, 25 juni 2010 23:21

Energie oogsten uit golven

Studententeams van de TU Delft hebben twee revolutionaire 'groene' ontwerpen gepresenteerd: een oogstmachine voor energie uit golven en de draagbare windturbine. De presentaties waren onderdeel van het 13e symposium Ontwerp/Synthese (OS) oefening, dat jaarlijks wordt georganiseerd voor derdejaars studenten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

Energie uit golven'
Energie uit golven
Rechts
1/2

Op dit symposium presenteerden eenentwintig groepen van tien derdejaarsstudenten de resultaten van tien weken ontwerpen. In het verleden bracht de OS Oefening al grensverleggende ontwerpen voort, zoals de Wasub, een mensaangedreven onderzeeër, de Delfly, een microvliegtuigje dat de vliegtechniek van een libelle gebruikt, en de Roboswift, een robotzwaluw met vleugels die van vorm kunnen veranderen. 

Energie uit golven

71% van ons aardoppervlakte bestaat uit water, het is duidelijk dat dit een interessant gebied is om te kijken naar alternatieve manieren om energie te winnen. De studenten hebben een machine ontworpen van maximaal 20.000 euro, die nu gebouwd kan worden als demonstratiemodel. Het team heeft als uitgangspunt voor het ontwerp de Gyro Wave Converter gebruikt; dit concept maakt gebruik van een gyroscoop.

Draagbare windturbine

De tien studenten van groep 5 staan versteld van hun eigen ontwerp: zij hebben een draagbare windturbine ontworpen die 25 kilogram weegt en 330 watt levert. Doordat het een opblaasbare windturbine is en weinig weegt kan de turbine de hele wereld over reizen in een rugzak en eenvoudig worden neergezet voor het winnen van energie voor de lokale gemeenschap. Het geheim zit in spinnende cilindrische bladen van de turbine, die door middel van het topspin effect energie opwekken.

Oefening

De 21 ontwerpen werden beoordeeld door een jury van experts uit binnen- en buitenland. De studenten sluiten met dit project de bacheloropleiding Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft af. De deelnemers moesten bewijzen dat zij in staat zijn om in teamverband, in een multidisciplinaire omgeving, een luchtvaart- of ruimtevaarttuig te ontwerpen. Daarbij dienden ze speciale aandacht te besteden aan het aspect ‘duurzame ontwikkeling'. In de eerste plaats is het een oefening voor de studenten en geen wedstrijd.

bron: TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden