Laatste nieuws:

UTRECHT, 22 juni 2010 23:53

Seminar toont winst van efficiënt engineeren

De uitdagingen van managers zijn zeker in het huidige economische tijdgewricht groot. Wat zijn nu de belangrijkste succesfactoren voor groei? Praktische antwoorden werden gegeven op het seminar 'Excelleren in een concurrerende markt' dat vorige week werd georganiseerd door Eplan.

Dr. Josef Wüpping: omslag maken'
Dr. Josef Wüpping: omslag maken
1/1

Eric Colemons, Senior Business Consultant van Mercuri Urval, refereert aan Bob Dylan die ons ooit toezong: 'the times they are changing'. Elke manager weet dat, maar hij weet ook dat de weerstand om te veranderen groot is. 'The only one who really likes change is a wet baby'. En dat verhoudt zich moeilijk tot de noodzaak om elke dag te herijken, zegt Colemons. Hij ziet dat veel managers werken in de 'survival mode'. Zij overleven door kosten te besparen, door investeringen uit te stellen en door te focussen op efficiency.

Onthutsend

Mercuri Urval onderzocht hoe managers denken straks succesvol te zijn. Conclusie: acht van de tien managers zien in de crisis een kans om de focus te verleggen. Onder meer door totaaloplossingen aan te bieden en waarde toe te voegen. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat klanttevredenheid, het veroveren van nieuwe markten en het streven naar loyaliteit belangrijk wordt gevonden. Hoe je dat bereikt? Door écht te luisteren naar je klanten, door je aanbod te vernieuwen, door je service te verbeteren en door de potentie van je human capital optimaal te benutten. Colemans sluit af met een onthutsend cijfers: slechts 1 op de 3 bedrijven zegt zicht te hebben op de eigen bedrijfsprocessen en niet meer dan 10% van de beslissers kent z'n bedrijfsprocessen voldoende om in te spelen op veranderingen in de markt.

Diversiteit en kortere levertijden 

Dr. Josef Wüpping is een autoriteit in Duitsland op het gebied van nieuwe engineeringprocessen. Hij  laat zien hoe je processen kunt optimaliseren en herstructureren. De uitdaging ligt in het verminderen van 'waste' en het vergroten van de efficiency. En dat alles binnen een complex umfeld waarin de vraag naar diversiteit en kortere levertijden sterker wordt. Wüpping bepleit flexibele modulaire productstructuren waarmee je kunt inspelen op een grote diversiteit aan markteisen - maar dan wel zonder de engineering complexer te maken. Je doet er verstandig aan de omslag te maken van engineering to order naar assemble to order, is zijn advies.

De cruciale succesfactor om dat mogelijk te maken is het opzetten van een duidelijke datastructuur, waardoor betrouwbare data snel en eenvoudig is toe te passen. Wüpping gelooft in de kracht van systemen voor interdisciplinaire dataengineering, zoals die van Eplan. Hij weet uit ervaring dat dit soort tools een mechatronische aanpak mogelijk maken, waarin mechanisch, elektrisch en software-engineeren is geïntegreerd. Het resultaat is een soepele communicatie tussen alle betrokken afdelingen, het minimaliseren van de foutkans, tijdwinst en daarmee kostenbesparing.

Eye opener 

Rudy Bonten, projectmanager bij Eplan, haakt daarop in met een eyeopener: in de Duitse automobielindustrie is 50% van de kosten gerelateerd aan engineering. Ziehier de sleutel om succesvol te zijn in markten waarin marges onder druk staan en de concurrentie sterker wordt: beter en sneller werken met dezelfde mensen, slim maatwerk leveren, doorlooptijden minimaliseren, kosten reduceren en engineeringprocessen optimaliseren. Dat laatste vraagt om de bereidheid vastgeroeste patronen te veranderen en om alle data voor verschillende domeinen centraal te beheren. "Ga weg van het platte tekenen, maar investeer in redesign van het engineeringproces en in het optimaliseren van de workflow."

Bonten laat zien dat dit bij een van de klanten van Eplan heeft geresulteerd in 80% minder fouten en 30% kortere doorlooptijd. Maar ook in forse tijdbesparing: 70% bij electrical enigineering, 50% bij software engineering en 90% bij het opzetten van pneumatische schema's.

Met dit voorbeeld wil Eplan laten zien dat een nieuwe koers is ingeslagen: niet meer alleen leverancier van software, maar daarnaast ook een adviseur die engineeringprocessen versnelt. Daarmee is de E die altijd stond voor Elektro Plan, de E geworden van Efficient Engineering.

bron: Eplan

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden