BRUSSEL, 9 juni 2010 16:44

Galileo heeft meer financiering nodig

Tegenwoordig zijn wij zeer afhankelijk van satellietplaatsbepaling en -navigatie, maar de enige beschikbare technologie is Amerikaans. Het Europese Galileo-project is een alternatief voor het 'Global Positioning System' (GPS) en bevindt zich momenteel in een vergevorderd stadium. Er is echter meer geld nodig voor de voltooiing van het systeem.

Voordelen van een eigen systeem zijn onmiskenbaar, maar zijn ze het geld waard dat wij eraan gaan spenderen in deze tijden van financiële crisis? Afgelopen week werd er door de industriecommissie een vergadering met de Europese Commissie  belegd om over de huidige ontwikkeling en financiële behoeftes van het Galileo-project te praten.

Galileo: nieuw navigatiesysteem

Galileo is een mondiaal satellietnavigatiesysteem dat momenteel wordt ontwikkeld door het Europees ruimteagentschap ESA  en de Europese Commissie. Het bestaat uit 27 satellieten die veel nauwkeurigere informatie kunnen verstrekken dan het GPS-systeem.

De kwaliteit en de betrouwbaarheid van Galileo zullen zorgen voor een breed scala aan mogelijke toepassingen. De vervoer- en luchtvaartsector zullen veel van de grote nauwkeurigheid kunnen profiteren. In de landbouw zal het mogelijk zijn om de verdeling van chemicaliën te controleren. Het systeem zal ook bijdragen aan milieubescherming door verontreiniging te lokaliseren en bijvoorbeeld de hoogte van de zeespiegel in de gaten te houden.

Het is de bedoeling dat Galileo zowel in de private sector zal worden gebruikt voor navigatie als dat het door de politie en hulpdiensten zal worden gebruikt. De satellieten kunnen bijvoorbeeld noodsignalen oppikken en zo detecteren waar mensen in nood zich bevinden en hiermee zoek- en reddingsacties eenvoudiger maken.

Waarom een Europees systeem voor satellietnavigatie?

Galileo is ontworpen als alternatief voor het Amerikaanse GPS-systeem. De VS hebben al bewezen dat ze de precisie van de dienst in een bepaald gebied kunnen verminderen (bijvoorbeeld in een oorlogssituatie). Europa wil daarom een eigen systeem om op terug te kunnen vallen in tijden van politieke instabiliteit. Naar verwachting zal Galileo samenwerken met GPS en het Russische GLONASS-systeem.

Hoewel Galileo uitdrukkelijk bedoeld was voor burgerlijk gebruik, zullen de besluiten voor een mogelijke militair gebruik gezamenlijk worden genomen door het Parlement en de Raad.

Wat is de huidige stand van het project?

Het project bevindt zich momenteel in een vergevorderd stadium: de eerste satellieten worden gelanceerd in 2011. In de eerste helft van 2014 zullen achttien satellieten in de ruimte zijn. Er zijn echter dertig satellieten (27 + 3 reserve) nodig om een volledige dekking van de hele wereld te garanderen.

Volgens Herbert Reu, voorzitter van de industriecommissie, is het investeren in het Galileosysteem "een verstandig idee". Hij zegt: "Het zou een vergissing zijn om het project halverwege te verlaten, naarmate steeds meer economische toepassingen gebaseerd zijn op positionering via de ruimte zoals toepassingen in de vervoer-, de landbouw- en de bouwsector. Het potentieel voor bedrijven begint zich net te ontwikkelen."

Over de financiering zei hij: "De Commissie moet zeker aandacht besteden aan een professionele afhandeling van de financiering van Galileo. Budgetoverschrijdingen in de mate die we in het verleden hebben gezien, mogen niet weer gebeuren."

bron: Europa Nu

Foto's:

galileo

© Aandrijvenenbesturen.nl