Laatste nieuws:

LEEUWARDEN, 20 april 2010 22:55

Technische innovaties verwacht tijdens derde editie Frisian Solar Challenge

Door de nieuwste technische ontwikkelingen kunnen de zonneboten tijdens de derde editie van de Frisian Solar Challenge in juli 2010 nog weer sneller en langer varen. Hoofd technische commissie Joris Melkert, werkzaam als universitair docent aan de TU Delft: "Ik verwacht veel snelle boten dit jaar. In de ontwerpen heb ik bijvoorbeeld verschillende keren de toepassing gezien van hydrofoils, waarbij de boten uit het water gelift worden en de weerstand sterk wordt verminderd."

'
1/1

Voor de Frisian Solar Challenge zijn voornamelijk jonge deelnemers druk bezig een technisch product te bouwen. Onder begeleiding van diverse bedrijven en kenniscentra van hogescholen en universiteiten wordt gekeken naar de toepassing van duurzame technologie. In de Topklasse, de formule 1 voor elektrisch varen, zijn de meeste innovaties te verwachten.

Zonneboot 

Dit jaar wordt er door ruim 45 teams in acht stappen een zonneboot gebouwd. Gedurende het bouwproces wordt elk team op verschillende tijdstippen door de technische commissie beoordeeld. Tijdens het ontwerp en bouwproces wordt gebruik gemaakt van diverse innovaties. Elk team probeert de boot zo licht mogelijk te maken, hiervoor wordt gebruik gemaakt van diverse materialen als koolstofvezel, biocomposieten en aluminium.

Naast genoemde innovatieve elementen heeft het evenement een aanjaagfunctie. Diverse bedrijven zijn de afgelopen jaren ontstaan. Zo ook MG Electronics. Dit bedrijf is ontstaan na hun deelname aan de Frisian Solar Challenge 2008. Zij zijn bedenker en leverancier van elektrotechnische oplossingen voor elektrisch varen. Een ander voorbeeld is Czeers, bouwer van duurzame speedboten.

Racen

Deze zonneboten racen tegen elkaar van 5 t/m 10 juli 2010, zij leggen dan in vijf etappes de Friese elfstedenroute af. Voorafgaand is er op zondag 4 juli een proloog en sprintwedstrijd in Leeuwarden. Dit geheel is online te volgen in een ‘live omgeving'. Hier wordt live foto- en videoverslag gedaan van de race en is elke boot te volgen door middel van het track en trace systeem.

bron: Frisian Solar Challenge

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden