Laatste nieuws:

DEN HAAG, 18 april 2010 14:21

SER wil dat ARIE vriendelijker wordt

De Aanvullende Risico Inventarisatie & Evaluatie (ARIE) is als regeling niet verkeerd, maar kan beter. De commissie Arbeidsomstandigheden van de Sociaal Economische Raad wil ARIE gebruikersvriendelijker en makkelijker voor u maken.

'
1/1

Verder verdient het aanbeveling de ARIE-regeling uitdrukkelijk te betrekken bij de evaluatie van de Arbowet 2007. Dat staat in een advies van de SER-commissie Arbeidsomstandigheden aan minister Donner van SZW.
Elk bedrijf is verplicht een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) te maken. Bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen, moeten daarnaast een Aanvullende RIE (ARIE) maken. Het doel van de regeling is de risico's van zware ongevallen zoveel mogelijk uit te sluiten.

Wegvervoer

De commissie noemt enkele zaken in de ARIE-regeling die beter kunnen. Zo moeten nu wegvervoerders die bepaalde hoeveelheden gevaarlijke stoffen tijdelijk op eigen terrein opslaan, al een ARIE opstellen. Dat moet anders, zegt de commissie, omdat het risico daar zeer gering tot nihil is.

Digitaal

In de toekomst krijgen bedrijven te maken met een digitaal rekeninstrument waarmee zelf kan worden bepaald of het bedrijf onder de ARIE-regeling valt. Dat heeft onder meer te maken met de hoeveelheid en de samenstelling van de opslag, de gevarenklasse en de daarbij te hanteren grenswaarden. Een dergelijk rekeninstrument is handig, want op dit moment is het berekenen nog eg gecompliceerd.

Bijscholen

In het advies van de SER-commissie aan de minister wordt gesteld dat bijscholing met betrekking tot de ARIE-verplichtingen goed zou zijn. Het ministerie van SZW en de Arbeidsinspectie zouden dan wel moeten meewerken aan de inhoud van zo'n opleiding. Klik hier voor het advies van de SER-commissie Arbeidsomstandigheden

bron: SER

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden