ZEIST, 31 maart 2010 22:15
Op 8 april vindt Sense of Contact 2010 plaats in het conferentiecentrum Woudschoten in Zeist. Materiaalkundige en kunsthistoricus Joris Dik laat daar zien hoe hij met behulp van sensortechnologie door de verf van schilderijen kan heenkijken.
Dik, sinds 2006 universitair hoofddocent, is als coördinator betrokken bij het Leids-Delftse Centre for Archeology, Art History and Science. Hij studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Een stage van een jaar in het laboratorium van het Getty Museum bracht hem op het idee om te promoveren in de scheikunde. Zijn proefschrift ging over het door schilders gebruikte pigment Napels geel, waarvan de samenstelling in de loop der eeuwen sterk bleek te zijn veranderd. Prof.dr. Barend Thijsse (Materiaalkunde) haalde hem in 2003 naar Delft om onderzoek op het gebied van kunst en archeologie op te zitten.
In zijn presentatie vertelt hij over de schat van informatie in bekende schilderijen, verstopt in net een micrometer onder het verfoppervlak. Door het hergebruik van hun doeken schilderden kunstenaars hun nieuwe werken bovenop oude werken. Kijkende door de verflaag biedt dit een blik over de schouder van de schilder. Nieuwe richtingen in niet-destructieve, ondergrondse beeldvormende technieken, variërend van X-ray-gebaseerde methoden om nieuwe technieken zoals terahertz imaging zullen worden besproken. Met voorbeelden van Rembrandt, Van Gogh en Phillip-Otto Runge. Kijk hier voor meer informatrie over Sense of Contact 2010
bron: FHI
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (1)