Laatste nieuws:

DELFT, 21 maart 2010 17:31

Extra controles in industrie

Europa wil tussen 2007 en 2012 het aantal arbeidsongevallen met een kwart verminderen. Ook Nederland gaat daaraan een bijdrage leveren. Dit blijkt uit het jaarplan van de Arbeidsinspectie, dat oud-minister Donner van SZW naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

'
1/1

De Arbeidsinspectie controleert in het kader daarvan dit jaar bedrijven in de industrie extra intensief op de veiligheid van de medewerkers. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de veiligheid van de aanwezige installaties en machines (volgens NEN 3140 en de Machinerichtlijn-normen), maar ook naar explosieveiligheid volgens de Atex-Richtlijnen en de bijbehorende normen.

Dit betekent voor machinebouwers en industriële installateurs dat zij niet alleen hun eigen veiligheidszaken goed op orde moeten hebben. Vooral ook de machines en installaties die zij leveren aan hun opdrachtgevers dienen aan alle van toepassing zijnde nationale en Europese eisen en normen te voldoen. Want vooral dáár zullen ze extra worden gecontroleerd.

Netwerken

Samen met verschillende brancheorganisaties is een aantal over het land verdeelde veiligheidsnetwerken ingericht. Hierbinnen kunnen bedrijven onderling informatie over 'best practices' uitwisselen. Waar nodig biedt de Arbeidsinspectie ondersteuning aan de netwerken. Er is ook samenwerking gezocht met VROM-Inspectie om tot één gedeelde overheidsaanpak te komen.

Veiligheidcultuur

Verder heeft de Arbeidsinspectie een 'Inspectiemodule Veiligheidscultuur' ontwikkeld om zo in bedrijven de samenhang te kunnen toetsen tussen de aanwezige veiligheidscultuur, het gevoerde beleid en het veiligheidsmanagementsysteem. Na acceptatie van de methode door de betrokken toezichthouders worden er extra inspecties mee uitgevoerd naar de veiligheid in bedrijven.

bron: NEN

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 december 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Elektro Vakbeurs 2017
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden