Laatste nieuws:

UTRECHT, 14 maart 2010 16:09

Fragiel herstel in 2010

Guido Biessen directeur Beleid FME/CWM nam tijdens een ontbijtseminar van Vimag op Techi-Show/ESEF alvast een voorschot op de cijfers die het Centraal Plan Bureau (CPB) deze week presenteert.

De Nederlandse maakindustrie kan in 2010 rekenen op voorzichtig herstel.'
De Nederlandse maakindustrie kan in 2010 rekenen op voorzichtig herstel.
1/1

Vooruitkijkend naar deze cijfers stelde Biessen vast dat er tekenen zijn van herstel. Direct aansluitend stelde hij de vraag of er nu wel écht sprake is van herstel. "Het bruto nationaal product (BNP) is in 2009 met 4 procent gedaald. Dit is een ongekende daling en de periode van de jaren dertig werd er door menigeen ter herinnering bij gehaald. De situatie in de jaren dertig is echter niet te vergelijken met de crisis van de afgelopen periode. Wel ontstond ook toen de crisis door de omvallende huizenmarkt in Florida. De Amerikaanse overheid heeft financiële instellingen destijds wel laten omvallen. Dit is het grootste verschil met nu, waarbij de banken voor zover mogelijk, door de overheden op de been zijn gehouden. Wat dit betreft heeft minister Bos het goed gedaan", aldus Biessen.

Prognose 2010

"Voor 2010 ligt de prognose van het BNP op een groei van 1,5 procent. Maar waar komt deze groei nu vandaan? In elk geval niet van de consumentenuitgaven, deze groeien licht met driekwart procent. De groei zit ook niet in de uitgaven van de Nederlandse overheid. De overheid wil immers 35 miljard gaan bezuinigen. De groei wordt voor rekening genomen door de wereldhandel van ruim zeven procent. Kijken we nu naar Europa, dan is dit percentage beduidend lager. Wel groei, maar het is in onze beleving fragiel. Er zijn lichtpuntjes te zien, maar nog niet overal."

Goede kant op

"Bedrijven gelieerd aan de energie en gezondheidszorg gaan ‘lekker’. De automotive sector is zich voorzichtig aan het herstellen. De grootste problemen doen zich voor in de bouw en de hieraan gelieerde toeleverende bedrijven. De komende jaren 2010 en 2011 worden nog heel zwaar en lastig. Tot slot de scheepsbouw, deze sector ondervindt feitelijk nu pas de gevolgen van de crisis. Dit komt omdat hier wordt gewerkt met langlopende opdrachten", legt Biessen uit.
Kortom, er zit beweging in de markten en het gaat voorzichtig de goede kant op.

bron: Vraag en Aanbod

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden