ANTWERPEN, 16 februari 2010 22:37

Antwerpen krijgt grootste waterstofelektriciteitscentrale ter wereld

NedStack Fuel Cell Technology gaat in de haven van Antwerpen de grootste waterstofelektriciteitscentrale ter wereld bouwen. In opdracht van chemieconcern Solvin bouwt het Nederlandse bedrijf een centrale met een elektrisch vermogen van 1 megawatt. Met de bouw van de installatie is 4,5 miljoen euro gemoeid.

Eerder bouwde NedStack met subsidie van het Agentschap NL (EOS Demo-subsidie) een eerste, kleinere centrale in Delfzijl. De ontwikkeling van waterstof als bron van energie krijgt hiermee een extra implus en stimuleert het Nederlandse bedrijfsleven.

Kringloop van energie

Bij Solvin, een joint venture van Solvay en BASF, komt waterstof vrij als restproduct uit elektrolyse voor vinylproductie. In de centrale, gebouwd met de door NedStack ontwikkelde PEM-brandstofceltechniek (Proton Exchange Membrane), wordt het waterstof omgezet in elektriciteit, warmte en waterdamp. Efficiënt, schoon en stil - en in te zetten voor een optimaal gesloten kringloop van energie.
NedStack mikt op een piekcapaciteit van 1,7 megawatt, maar in de praktijk zal de gemiddelde productie 1 megawatt bedragen. Equivalent aan het gemiddelde stroomgebruik van circa 2000 huishoudens maar dan duurzaam opgewekt.

Winstgevend

Volgens Frank Denys, waterstof expert bij NL Energie en Klimaat (het voormalige SenterNovem) steekt Solvin zijn nek uit door vol overtuiging voor elektriciteit uit waterstof te kiezen. "Deze miljoeneninvestering versnelt de ontwikkeling enorm en is een mooie opstap naar meer en vooral grootschaliger (deels export) projecten. Het laat zien dat brandstofcellen niet alleen in auto's of boten toepasbaar zijn, maar dat er ook slimme toepassingen zijn in de chemische industrie of bij energiecentrales. Dit project is het bewijs van de potentie die de brandstofceltechnologie heeft en van de enorme stappen die zijn gemaakt; het is het resultaat van gericht onderzoek en goede demonstratieprojecten. Investeringen in energie innovatie die resulteren in tastbare omvangrijke projecten van Nederlandse bedrijfsleven in Nederland als ook van Nederlandse bedrijven in het buitenland.

Enorme stap

Volgens Denys, biedt de primeur van NedStack mogelijkheden tot verdere ontwikkeling. "Het laat mooi zien dat Nederland ook op het gebied van energie innoveert op een manier die ertoe doet. De centrale in Antwerpen is een enorme stap vooruit. Eerst is een demo-installatie gebouwd bij Akzo Nobel in Delfzijl. Deze was het resultaat van vele jaren onderzoek door NedStack en ECN. Dat nú al gewerkt wordt aan een centrale die twintig keer zoveel vermogen krijgt, zegt veel over de heersende ambitie om op het gebied van duurzame energieopwekking namelijk: "tastbaar het verschil te maken."

Winstgevend

Volgens Denys steekt het Nederlandse bedrijfsleven zijn nek uit door vol overtuiging voor elektriciteit uit waterstof te kiezen. "Deze miljoeneninvestering versnelt de ontwikkeling enorm en is een mooie opstap naar meer en vooral grootschaliger (deels export) projecten. Het laat zien dat brandstofcellen niet alleen in auto's of boten toepasbaar zijn, maar dat er ook slimme toepassingen zijn in de chemische industrie of bij energiecentrales. Dit project is het bewijs van de grote potentie die de brandstofceltechnologie heeft en van de enorme stappen die zijn gemaakt; het is het resultaat van gericht onderzoek en goede demonstratieprojecten. Investeringen in energie innovatie die resulteren in tastbare omvangrijke projecten van Nederlandse bedrijfsleven in Nederland als ook van Nederlandse bedrijven in het buitenland. 

bron: Agentschap NL

Foto's:

antwerpen haven

© Aandrijvenenbesturen.nl