DORDRECHT, 14 februari 2010 15:40

Zesduizend leerwerkplekken in metaalsector

Bij Atlas Copco in Dordrecht hebben gemeenten, het UWV Werkbedrijf, vakbonden en werkgevers in de metaalsector, samen met staatsecretaris Jetta Klijnsma, het startschot gegeven voor samenwerking om de jeugdwerkeloosheid te bestrijden. Door ondertekening van een convenant hebben partijen zich bereid verklaart om landelijk 6000 leerwerkplekken (lees: BBL-stageplekken) te creƫren voor jongeren in de metaalsector. Bovendien hebben vakbonden en werkgevers laten weten nog eens 77 miljoen euro extra te investeren in de arbeidsmarkt en opleidingen voor deze branche.

Jeannette Verzijl, HRM-manager/Communicatie manager bij Atlas Copco: "Veel werkgevers in de branche hebben momenteel door de economisch tegenvallende resultaten vaak geen geld om te investeren in de opleiding van jonge mensen. En dat terwijl dat wel hard nodig is om de toekomst zeker te stellen. Door dit initiatief van de sociale partners krijgen bedrijven de mogelijkheid om bijna kostenneutraal toch werkleerplekken te creëren en dus vakmensen klaar te stomen voor de toekomst".

De 6000 werkplekken worden verdeeld over 30 regio's. De helft van deze werkplekken komt in de metaal en techniek en Metalelektro. Daarnaast komen er 2600 zogenoemde arbeidsfitstages: plekken waar werkeloze gekwalificeerde jongeren stage kunnen lopen om de noodzakelijke vaardigheden te onderhouden. Voor kwetsbare jongeren, die speciale aandacht nodig hebben, worden in totaal nog eens 400 aparte leerwerkplekken gecreëerd.

Atlas Copco heeft als erkend leerbedrijf momenteel 2 BOL-leerplekken. Omdat het bedrijf in  september 2010 start met de opleiding voor dieselmonteurs voor mobiele compressoren en generatoren, komen er dan nog eens twee BBL-leerplekken bij.

bron: Atlas Copco

Foto's:

Atlas Copco convenant

De ondertekening van het convenant.

© Aandrijvenenbesturen.nl