Laatste nieuws:

DEN HAAG, 10 februari 2010 13:03

Omzet industrie iets toegenomen

De ondernemers in de industrie behaalden in december vorig jaar 3 procent meer omzet dan een jaar eerder. In november was de omzet nog 4 procent lager dan in november 2008. Hierbij moet in ogenschouw worden genomen dat in november 2008 de grote terugval in de omzet begon.

Omzet industrie (CBS)'
Omzet industrie (CBS)
1/1

De industriële omzet was vervolgens in de eerste negen maanden van 2009 zo'n 20 à 30 procent lager dan een jaar eerder. Sindsdien is de afname steeds kleiner geworden. In december was er voor het eerst weer een hogere omzet.

December had in 2009 een ander werkdag- en vakantiepatroon dan in 2008. Het positieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op ongeveer 2 procent. De door de industrie verkochte producten waren 1 procent duurder dan in december 2008.

Wisselend beeld

Binnen de industrie was het beeld wisselend. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie realiseerde 26 procent meer omzet. De voedings- en genotmiddelenindustrie zette nagenoeg evenveel om als een jaar eerder. De overige branches hadden minder omzet.

Over heel 2009 zagen de ondernemers hun omzet met 20 procent afnemen. Op de exportmarkt was de omzet 23 procent lager, op de binnenlandse markt 17 procent.

Industrie produceert iets meer

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in december 1 procent hoger dan in december 2008. In november was de productie nog 2 procent lager dan een jaar eerder. De industriële productie lag in december 2008 en vervolgens in het eerste half jaar van 2009 circa 13 procent lager dan een jaar eerder. Sindsdien is de afname steeds kleiner geworden. In december was er voor het eerst weer een hogere productie.

In de aardolie-, chemische en rubber- en kunststofproductenindustrie was de productie 19 procent hoger dan een jaar eerder. Ook de elektrotechnische en machine-industrie produceerde meer. In de overige branches was de productie lager dan in december 2008.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode november - december 1 procent kleiner dan die in de periode september - oktober 2009.

bron: CBS

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Pilz Nederland

DIS Sensors

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden