Laatste nieuws:

DEVENTER, 3 februari 2010 23:03

Exhausted Air Recycling System in de praktijk

Ruim anderhalf jaar geleden introduceerde Provi op de beurs Aandrijftechniek het EARS-concept. Bij dit concept wordt de afblaaslucht van bijvoorbeeld pneumatisch gereedschap teruggevoerd naar de compressor voor hergebruik. Globe Airmotors heeft onlangs de installatie van een compleet systeem afgerond en zich bovendien beschikbaar gesteld om derden het concept in de praktijk te laten zien.

De monteurs binnen Globe Airmotors werken graag met EARS vanwege het lage geluidsniveau en de schonere omgevingslucht. '
De monteurs binnen Globe Airmotors werken graag met EARS vanwege het lage geluidsniveau en de schonere omgevingslucht.
1/1

Het EARS systeem is ontwikkeld door de Australiër Chris Bosua en wordt in Nederland vertegenwoordigd door Provi. EARS staat voor Exhausted Air Recycling System. Het gaat hier om een systeem dat de capaciteit van een compressor vergroot door de afblaaslucht van bijvoorbeeld pneumatisch gereedschap, ventielen of luchtmotoren via een tweede luchtleiding terug te voeren naar de compressor. Dit gaat gepaard met diverse financiële en ergonomische voordelen.

Energie besparen 

Eén van de bedrijven die eind 2009 een compleet luchtterugwinningssysteem installeerde is Globe Airmotors. Dit bedrijf produceert en verkoopt onder meer haar eigen luchtmotoren en maakt hierbij gebruik van een speciaal testsysteem om de motoren op kwaliteit te controleren alvorens zij aan de klant worden geleverd. Han Wannet, directeur bij Globe Airmotors: "Op de beurs Aandrijftechniek kwamen we al in contact met Provi omdat dit bedrijf op zoek was naar producenten van luchtverbruikers. EARS is immers onder meer ontwikkeld om het persluchtverbruik te reduceren en de bijbehorende kosten te verlagen. Het besparen van energie en een bijdrage te leveren aan een lagere belasting van de leefomgeving (lagere CO2-uitstoot) past goed in de filosofie van Globe. Daarbij is ieder bedrijf natuurlijk geïnteresseerd in het verlagen van kosten hetgeen voor Globe aanleiding genoeg was EARS te installeren."

De installatie is eind 2009 afgerond. Het systeem bestaat uit een compleet retourleidingnet in de werkplaats van Globe en een aanpassing aan de pneumatische gereedschappen om deze te kunnen aansluiten op het systeem.

 

Lees het complete artikel in a&b 1/2, 2010

bron: a&b, ing. Marjolein de Wit-Blok

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden