Laatste nieuws:

DELFT, 27 januari 2010 23:53

Norm voor machineveiligheid en ergonomische eisen beschikbaar voor commentaar

NEN heeft het normontwerp NEN-EN 894-4: 'Ergonomic requirements for the design of displays and control actuators- part 4: Location and arrangement of displays and control actuators' ter kritiek gepubliceerd. Marktpartijen kunnen tot 25 maart 2010 commentaar indienen op dit normontwerp. NEN heeft een digitaal systeem geïntroduceerd waarmee belanghebbenden de normontwerpen kunnen inzien en elektronisch commentaar kunnen indienen.

'
1/1

NEN-EN 894-4 is van toepassing op vrijwel alle machines en behandelt de ergonomische eisen voor wat betreft de plaatsing en opstelling van beeldschermen en bedieningsorganen. De norm is van belang voor fabrikanten en gebruikers van machines die voorzien zijn van meerdere bedieningsorganen. Het gaat daarbij met name om een bedieningspost waar de bediener gedurende langere tijd moet verblijven en soms complexe processen moet kunnen overzien. De ergonomie van zo'n bedieningspost speelt dan een belangrijke rol.

Deze norm valt onder de Machinerichtlijn, waardoor het vermoeden van overeenstemming met de essentiële eisen van de Machinerichtlijn wordt bereikt bij toepassing van de norm. In deze fase kan de inhoud van de norm nog worden beïnvloed door het indienen van commentaar.

Commentaar digitaal indienen

Partijen zien het commentaar van andere kritiekgevers en kunnen daarop reageren. Ook is het relatief eenvoudig en kost het weinig tijd om commentaar in te voeren. Meer marktpartijen kunnen via het systeem invloed uitoefenen. Deze normontwerpen zijn onderdeel van een pilot binnen de sector Machinebouw. De pilot betreft normontwerpen voor machines voor de voedselindustrie en landbouwwerktuigen. Deelnemers die zich aanmelden bij NEN krijgen een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd. Met deze gegevens kunnen zij inloggen in het systeem.

Aanmelden of meer informatie

Partijen die interesse hebben om het genoemde normontwerp in te zien, kunnen zich aanmelden bij NEN Machinebouw, Hans Weber, telefoon (015) 2 690 180 of e-mail hans.weber@nen.nl. Deelname aan de pilot is kosteloos.

bron: NEN

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden