Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 27 januari 2010 23:28

Nieuwe methodes voor het interactief 3D meten van objecten

Een belangrijke methode om nieuwe kennis over een object te verwerven is door het meten van de vorm. Chris Kruszynski van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam deed onderzoek naar interactieve meetmethoden van driedimensionale objecten. Hij promoveerde 25 januari aan de TU Eindhoven op zijn proefschrift: 'Interactive Measurements of Three-Dimensional Objects.'

'
1/1

Kruszynski deed specifiek onderzoek naar het meten van vertakkende zeekoralen. Hij voerde voor het eerst een volledig drie-dimensionale analyse uit op 3D CT-scans van koralen. Dit houdt in dat het koraal eerst door een CT-scanner is gedigitaliseerd. Op basis van deze 3D-scan is een virtueel replica van het object gereconstrueerd, waarna de metingen zijn verricht aan deze replica. Dit is veel nauwkeuriger dan het verrichten van metingen aan het oorspronkelijke koraal.
"In mijn onderzoek richt ik me op het meten van de morfologische karakteristieken van objecten" zegt Kruszynski. Een van de problemen hierbij zijn artefacten in de data. Interactie in het meetproces is volgens Kruszynski dan essentieel om deze inzichtelijk te maken en te elimineren. Hij ontwikkelde een 3D-interface die niet alleen visueel is ingesteld maar ook gebruik maakt van de tastzin, waardoor dit proces eenvoudiger wordt. Deze 3D-interface maakt het mogelijk dat de onderzoeker het object in de hand kan houden en aanraken, net als een normaal voorwerp.  Hiervoor wordt een in 3D-geprinte replica van de data gebruikt als tastbare ‘input prop'.

Het toepassen van interactie en visualisatie tijdens het meetproces heeft volgens Kruszynski veel voordelen. Met behulp van 3D-visualisatie kan koraal of een ander driedimensionaal object nauwkeuriger worden onderzocht en worden er nieuwe mogelijkheden geboden om gegevens te bewerken. Ook kunnen de metingen worden geanalyseerd op een zeer interactieve manier.

bron: Cntrum voor Wiskunde en Informatica

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden