GROOT-AMMERS, 14 januari 2010 16:39

Nederlands ondernemer tweede bij internationale Siemens prijsvraag

Vorig jaar plaatste Siemens op de website www.cnc4you.com een internationale prijsvraag voor gebruikers van CNC-machines. Het opleidingscentrum van de kamer van koophandel in het Duitse Solingen kaapte de hoofdprijs weg. De Nederlandse ondernemer Olaf Koch behaalde plaats twee en ontving een Sinutrain-pakket.

Olaf Koch is directeur van Koch Metaalbewerking in Groot-Ammers. Hij nam het bedrijf over van zijn vader die als stempelmaker en reliëfgraveur op conventionele wijze, veelal met de hand, 3D-stempels maakte voor bestek. Tien jaar geleden stapte Koch over op CNC-bewerken. Vandaag is het bedrijf gespecialiseerd in enkelstuks en kleine series voor de algemene machinebouw, de voedingsindustrie en de petrochemie. Maar het leukst vindt Koch opdrachten voor de jachtenbouw. "Hiervoor maken wij luxe sierstrips, deurknoppen, beslag, etc. Deze onderdelen zijn steeds uniek. Vormgeving en esthetiek zijn zeer belangrijk."

Op zijn draaibank met ShopTurn en aangedreven gereedschappen vervaardigt Koch complexe werkstukken waar flink over nagedacht is. "Het meeste werk programmeer ik aan de machine in ShopTurn dialoog, maar ik gebruik ook parameter programmeren in ISO om bijvoorbeeld ellipsen te bewerken. Het is handig dat dialoog en parameter programmeren gecombineerd kunnen worden."

Ook met het softwarepakket Sinutrain werkt Koch al jaren. Hiermee kan men de Sinumerik-software op de PC installeren, waardoor men programma's op de PC kan voorbereiden en testen alvorens ze op de machine uit te proberen. Sinutrain is ook handig voor opleidingen. Koch: "Leuk dat ik met de prijsvraag een Sinutrain-pakket heb gewonnen! Nu heb ik twee licenties en kan ik Sinutrain ook thuis op de PC gebruiken en op mijn gemak over complexe problemen nadenken. En als ik een ingeving heb, kan ik die direct op mijn PC uitproberen."

bron: CNC 4 You

Foto's:

Olaf Koch

De Nederlandse ondernemer Olaf Koch viel in de prijzen bij de internationale Siemens prijsvraag voor gebruikers van CNC machines.

© Aandrijvenenbesturen.nl