Laatste nieuws:

DEN HAAG, 3 januari 2010 15:41

Dertien nieuwe technieken op Energielijst 2010

Bedrijven die in 2010 investeren in energiebesparing kunnen via de Energie-investeringsaftrek (EIA) in totaal € 150 miljoen fiscaal terug krijgen. Het EIA-budget is daarmee € 5 miljoen hoger dan in 2009. Hiervoor kunnen bedrijven voor 1,4 miljard investeren. Met de EIA krijgt een ondernemer gemiddeld zo'n 11 procent van het investeringsbedrag terug van de fiscus.

Led/belichting in tuinbouw'
Led/belichting in tuinbouw
1/1

De Energielijst van de EIA is per 1 januari 2010 vernieuwd. Voor ondernemers die investeren in energiezuinige technieken betekent dit weer nieuwe mogelijkheden om van het belastingvoordeel met de EIA te profiteren. Er staan dertien nieuwe technieken op deze lijst. De Energielijst 2010 is op 28 december 2009 (pdf 1,27 mb) gepubliceerd in de staatscourant.

Bedrijfsgebouwen

In 2010 is het voor ondernemers aantrekkelijk in energiebesparing in hun bedrijfsgebouwen te investeren. Zo komen bijvoorbeeld diverse installaties voor verlichting in aanmerking. Ook klimaatbesparingssystemen en warmte-terugwinningsinstallaties staan op de Energielijst. In 2010 blijft het mogelijk om voor bedrijfsgebouwen waarvan het energielabel met minimaal twee stappen is verbeterd, EIA aan te vragen. Dit zelfde geldt ook voor eigenaren van huurwoningen, zoals woningcorporaties en commerciele verhuurders. De EIA voor huurwoningen is nog geopend tot 1 december 2010.

Glastuinbouw

Led-belichting is inmiddels een energetisch beter alternatief voor TL-belichting in de glastuinbouw. Daarom is er nu ook EIA mogelijk voor led-belichting in speciale toepassingen.

ICT

Bedrijven investeren voor hun ICT steeds vaker in uninterruptable power supply-systemen (UPS) Deze systemen zorgen ervoor dat er bij stroomuitval geen computergegevens verloren gaan. Enkele UPS-systemen zijn inmiddels dermate energiezuinig, dat ze in 2010 op de energielijst zijn geplaatst.

Scheepvaart

Ook geautomatiseerde routeplanningssystemen voor binnenvaartschepen komen in 2010 in aanmerking voor EIA. Het gaat daarbij om een GPS/systeem waarin schippers hun route en aankomsttijd moeten invoeren. De computer regelt daarna zelf de vaarsnelheid. Hierdoor gaat het dieselverbruik van schepen fors naar beneden.

De nieuwe Energielijst voor de EIA is per 1 januari 2010 ingegaan. Naast de specifieke middelen op de Energielijst is het ook mogelijk om generiek te melden voor investeringen die een forse energiebesparing opleveren. Ondernemers kunnen hun energiebesparende investeringen melden bij het bureau IRWA te Breda. SenterNovem beoordeelt de aanvragen. 

bron: SenterNovem

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden