DEVENTER, 21 december 2009 16:16

Jaarcijfers Siemens ondanks crisis positief

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers over het afgelopen boekjaar (oktober 2008-september 2009) maakte scheidend bestuursvoorzitter Martin van Pernis bekend dat Siemens Nederland ondanks de crisis toch een winst heeft weten te boeken van 120 miljoen euro voor belastingen. De orderontvangst was goed voor 1,684 miljard euro en de omzet bedroeg 1,585 miljard euro. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met die van 2008. Aan het eind van het boekjaar had de Siemens Groep in Nederland 2755 medewerkers in vaste dienst.

Het was de laatste persconferentie die Martin van Pernis mocht voorzitten. Na bijna 40 jaar in dienst te geweest bij Siemens geeft hij per 1 januari 2010 het vaantje over aan Ab van der Touw die al zo'n 25 jaar deel uitmaakt van de Siemens-organisatie.

Business-to-business markt

Siemens ontwikkelt zich steeds sterker in de richting van business-to-business markt, simpel omdat daar voor dit technologiebedrijf meer eer en winst te behalen valt. Voorbeelden van succesvolle projecten in deze sfeer passeerden de revue. Zoals de besturing van de Ampelmann, een platform met golfcompensatie, bedoeld voor de offshore-sector. Verder is Siemens steeds sterker in zuivering van water, een branche die de komende jaren steeds belangrijker zal worden.

Een ander voorbeeld is de bouw van containerkranen. Siemens levert hiervoor als eerste een hybride aandrijving waardoor het energieverbruik voor containertransport in de overslagplaatsen met 50% omlaag kan. Een andere sector is de gebouwenautomatisering; Siemens heeft in het afgelopen jaar het nieuwe hoofdkantoor van Shell in Amsterdam volledig geautomatiseerd (1200 arbeidsplaatsen). Projecten op het gebied van de mobiliteit zijn de leveringen van ICE-treinen, trams in Amsterdam, elektronica voor de HSL-zuid, wegsignalering voor Rijkswaterstaat, besturing van diverse stuwen en sluizen en de renovatie van de Flake-tunnel.

Goed nieuws voor Twente

Siemens gaat de komende jaren extra investeren in Siemens Industrial Turbomachinery in Hengelo. Deze vestiging bouwt onder meer turbines voor de gasmarkt. Gezien de verwachte groei in deze markt en de sterke positie van Siemens in de Nederlandse gasmarkt heeft Siemens besloten om de Zweedse activiteiten voor turbinebouw over te plaatsen naar Hengelo.

Op dit moment werken er 400 mensen in Hengelo en 150 in de service. Daarnaast heeft Siemens hebben ook nog 100 man in Assen zodat de activiteiten van Siemens in het Noorden en Oosten behoorlijk zullen groeien. Siemens verwacht ook dat de omzet van Industrial Turbomachinery zal stijgen van 200 naar 500 miljoen euro. ‘We krijgen dus aanzienlijk meer mensen in Hengelo.' Aldus de nieuwe bestuursvoorzitter Ab van de Touw.

Projecten

Waar Siemens ook veel omzet uit haalt, zijn de jarenlange contrasten voor grote opdrachtgevers zoals de NAM en de overheid. Een van die projecten is het injecteren van gas in lege gasvelden. Het doel daarvan is opslag voor gebruik in piekperiodes tijdens strenge winters. In Norg en Grijpskerk wordt dat al gedaan. Het aantal opslaglocaties zal vanaf  2011worden opgeschaald tot 1000 velden. Siemens heeft nu voor 15 jaar een contract met de NAM gesloten en gaat daarvoor de compressors leveren. Partners in dit lange termijncontract zijn Stork, Industrial Turbomachinery, Jacobs Engineering en Yokogawa. Siemens levert de compressoren en elektromotoren.

De elektromotoren worden uitgerust met magneetgesmeerde lagers;  dus zonder olie die anders weglekt. Deze techniek is ook perfect voor zeer koude en hete gebieden. Vooral in Rusland waar vergelijkbare projecten lopen maakt deze techniek veel kans. Andere projecten waar Siemens veel van verwacht zijn het offshore windmolenpark in Urk en een windenergieproject in Noorwegen met Statoil.

Naast windenergie zet Siemens ook sterk in op energiecentrales. De nieuwe gasgestookte centrale van Eneco in Vlissingen (700 miljoen euro) en het hoogspanningsnet van Tennet zijn projecten waar Siemens sterk bij betrokken is. Een andere poot van activiteiten is technologie in de gezondheidszorg. De vraag daarnaar zal alleen maar groeien onder meer door het tekort aan  personeel. Vooral in preventie is Siemens sterk; nieuwe CT Scanners en geautomatiseerde ziekenhuislabs worden geleverd aan de grote ziekenhuizen in Rotterdam, Den Bosch, Alkmaar, Groningen en Utrecht.

Foto's:

Siemens voorziet havenkranen voor containervervoer van hybride aandrijving waardoor het brandstofverbruik met 50% afneemt.

Siemens voorziet havenkranen voor containervervoer van hybride aandrijving waardoor het brandstofverbruik met 50% afneemt.

Ab van der Touw, nieuwe bestuursvoorzitter van Siemens Nederland NV tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2009 in Den Haag.

Ab van der Touw, nieuwe bestuursvoorzitter van Siemens Nederland NV tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2009 in Den Haag.

© Aandrijvenenbesturen.nl