Laatste nieuws:

PETTEN, 16 december 2009 15:47

ECN herovert wereldrecord zonne-energie

Het Energy research Centre of the Netherlands (ECN) heeft 's werelds eerste zonnepaneel met een omzettingsrendement van 17,0 procent gemaakt op basis van multikristallijn silicium zonnecellen. Deze doorbraak zal worden opgenomen in het vaktijdschrift Progress in Photovoltaics van januari 2010. Met dit record verdwijnt het oude record eindelijk uit de boeken. Dit stond al 15 jaar op naam van het Amerikaanse Sandia Labs met een rendement van 15,5 procent.

Productie bij REC'
Productie bij REC
1/1

ECN en andere organisaties zijn het afgelopen jaar in een competitie verwikkeld om het Sandia-record te verbreken. Nadat ECN in april van dit jaar 16,4 procent realiseerde heeft het Chinese Suntech het record in september aangescherpt tot 16,5 procent. Hierop hebben de onderzoekers bij ECN een nieuwe poging ondernomen met als resultaat dat de 17 procent barrière is behaald. Het wereldrecord is mogelijk gemaakt door toepassing van de beste kwaliteit multikristallijn silicium wafers, geproduceerd op de nieuwste massaproductielijnen van REC in Noorwegen.

Nieuw fabricageproces 

ECN heeft het zonnepaneel geproduceerd met behulp van zijn nieuwe fabricageproces op basis van de zogenoemde ‘metallization wrap-through' (MWT) zonnecellen. De cellen worden voorzien van gaatjes waardoor beide elektrische contacten van de zonnecel aan de achterkant komen te liggen. Deze zonnecellen worden vervolgens gelijmd op een soort flexibele printplaat, waarop elektrisch geleidende banen zijn gemaakt. Die banen zorgen voor de onderlinge elektrische verbindingen tussen de zonnecellen. Samen met Eurotron uit Bleskensgraaf heeft ECN de benodigde "pick-and-place" apparatuur ontwikkeld om deze zonnepanelen te maken. 

Vooruitgang 

Martin Green, hoofdredacteur van Progress in Photovoltaics: "Het breken van dit record is al jaren een uitdaging voor veel onderzoekers. Het feit dat het record het afgelopen halfjaar verschillende keren is gebroken, toont aan hoeveel vooruitgang er wordt geboekt op het gebied van zonne-energie."

Ton Hoff, directievoorzitter van ECN, voegt hieraan toe: "Voor ECN is het heel belangrijk om te laten zien dat we voortgang maken met de ontwikkeling van levensvatbare technologie op industriële schaal, zoals samen met een prominente partner als REC. Het wereldrecord heeft het enorme potentieel van onze technologie in de pilot productie aangetoond. De volgende stap is de commerciële productie van deze technologie."

Over ECN

Het Energy research Centre of the Netherlands (ECN) ontwikkelt hoogwaardige kennis en technologie voor de overgang naar een duurzame energiehuishouding. ECN brengt deze kennis en technologie naar de markt. Daarbij ligt de nadruk op energiebesparing, duurzame energie en een efficiënt en schoon gebruik van fossiele brandstoffen.

Over REC

REC is de belangrijkste verticaal geïntegreerde speler op de markt voor zonne-energie. REC Silicon en REC Wafer behoren tot de grootste producenten van polysilicium en wafers voor zonne-energietoepassingen ter wereld. REC Solar is een snelgroeiende producent van zonnecellen en -panelen en tevens betrokken bij ontwikkelingsactiviteiten in specifieke segmenten van de PV-markt. REC behaalde in 2008 een omzet van NOK 8191 miljoen en een operationele winst van NOK 2529 miljoen. Wereldwijd werken er bij REC meer dan 3000 mensen. 

bron: ECN

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden