DEVENTER, 15 december 2009 11:03

Elektrisch aangedreven jacking systemen: samenwerking GustoMSC en Siemens

GustoMSC in Schiedam (onderdeel van SBM Offshore ) en Siemens Energy in Den Haag (divisie Oil & Gas) zijn een strategisch partnerschap overeengekomen voor de toepassing van elektrisch aangedreven rack & pinion systemen voor jack-ups in de offshore industrie.

De door GustoMSC en Siemens gezamenlijk ontwikkelde regelbare elektrisch aangedreven rack & pinion systems voor jack-ups worden gebruikt om schepen en platforms voor de offshore industrie op hun werklocatie boven zeeniveau te tillen, waardoor zij ongevoelig zijn voor de golven.  

In vergelijking met conventionele systemen zijn deze innovatieve frequentiegeregelde elektrische aandrijvingen in staat de poten van het schip of het platform sneller en nauwkeuriger in hun positie op de zeebodem te brengen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de lichtere constructie en een betere gewichtsverdeling waardoor ook minder slijtage optreedt. Maar eveneens door de kortere tijd voor de inbedrijfstelling, alsmede een eenvoudiger bedienings- en serviceconcept met remote acces en condition monitoring.

Samen met een lager benodigd geïnstalleerd vermogen, maakt dit het innovatie systeem niet alleen goedkoper, maar levert het ook een rendementsverhoging van zo'n tien procent op.   Het succes van de elektrische jacking systemen die al worden toegepast op twee platforms in de Noordzee heeft inmiddels geleid tot dertien vervolgopdrachten in de olie- & gasindustrie. Daarnaast zien GustoMSC en Siemens ook goede mogelijkheden voor toepassing van het elektrisch aangedreven jacking systeem bij schepen en platforms voor het installeren van offshore windparken.

bron: Siemens

Foto's:

Elektrisch aangedreven jacking systemen: samenwerking GustoMSC en Siemens

© Aandrijvenenbesturen.nl