NIJMEGEN, 13 december 2009 15:58

Internationale samenwerking voor rendabele zonnecellen met dunnefilmtechniek

De zonnecelgroep van de Radboud Universiteit Nijmegen ontwikkelde een techniek om zeer efficiënte zonnecellen te maken van zeer dun materiaal. Daarmee worden belangrijke kostenbesparingen gehaald terwijl het rendement hoog blijft. In een joint venture met het Britse bedrijf Circadian Solar, specialist in zonnecellen met gebruik van geconcentreerd licht, zal deze techniek verder ontwikkeld worden. Het is voor het eerst dat de universiteit kiest voor een joint venture-constructie voor een spin-off. De samenwerking in het bedrijf ‘tf2 devices' is vorige week officieel bekendgemaakt.

Dr Robin Godfrey, CEO van Circadian Solar is verheugd over de oprichting van tf2 devices met de Radboud Universiteit: ‘We werken nu twee jaar samen en hebben een uitstekende relatie ontwikkeld. Circadian Solar zoekt steeds strategische samenwerking met de meest vooruitstrevende technologie-partners ter wereld. Dat is hier zeker het geval. De groep van John Schermer is een echte pionier in de III-V-dunnefilmtechniek en houder van het wereldrecord van de efficiëntste dunnefilmzonnecel. Het is een prachtige gelegenheid voor beide partijen om deze revolutionaire techniek op de markt te brengen en nog intensiever samen te werken om van  tf2 devices een succes te maken.'

Circadian Solar

Circadian Solar is een Brits bedrijf en toonaangevend ontwikkelaar van CPV-technologie - fotovoltaïsche cellen in combinatie met geconcentreerd zonlicht - die het ongekende potentieel van zonne-energie toegankelijk zal maken als schone, betaalbare en vrijwel oneindige energiebron. Circadian Solar's systeem levert stroom tegen dezelfde kosten als die van een conventionele centrale op fossiele brandstoffen en gaat 25 jaar mee. Circadian Solar heeft verschillende demonstratieprojecten in wording en werkt nu aan opschaling.

Radboudzonnecel

De allerbeste zonnecellen ter wereld  - bekend onder de naam III-V-cellen - zetten 41 procent van het zonlicht om in elektriciteit. Ze zijn gemaakt van verschillende laagjes uiterst kostbaar materiaal, wat ze tot dusver alleen geschikt maakt voor ruimtevaarttoepassingen. De Nijmeegse zonnecelonderzoekers van het Institute for Molecules and Materials (IMM) ontwikkelden een techniek om een dunne film te maken van het III-V-materiaal. De efficiëntie neemt niet af, maar de kosten worden een factor honderd lager. Eén zo'n Nijmeegs laagje kan al 26 procent van het licht omzetten in elektriciteit.

Ook prof. Elias Vlieg van de Radboud Universiteit is enthousiast over de mogelijkheden van de samenwerking. ‘Dit kan de III-V fotovoltaische technologie ingrijpend veranderen. Naarmate er wereldwijd meer zonne-energie wordt opgewekt zal het streven naar hogere rendementen en lagere kosten alleen maar toenemen. De technologie van tf2 devices is zeer geschikt om bij te dragen aan de groeiende energiebehoefte op de wereld.'

bron: Radboud Universiteit

Foto's:

zon

© Aandrijvenenbesturen.nl