HILVERSUM, 30 november 2009 12:00

Arbeidsinspectie: transportindustrie onveilig

In de transportmiddelenindustrie worden regels voor veilig werken nog steeds niet goed nageleefd. Bij vijftig bedrijven was de situatie zo ernstig dat de Arbeidsinspectie het werk onmiddellijk liet stilleggen.

Inspecteurs van deze dienst deden onderzoek bij bijna vijfhonderd bedrijven die auto's, fietsen, aanhangers en andere transportmiddelen produceren of onderhouden. In deze sector gebeuren relatief vaak ongelukken met machines. Ook wordt veel gewerkt met gevaarlijke stoffen als schadelijke oplosmiddelen, lasrook en bijtende stoffen.

Verbeteren

Vooral veilig werken met machines is een probleem. Ze zijn vaak verouderd en niet goed onderhouden. In veel gevallen waren bewegende delen niet afgeschermd en hadden werknemers de beveiliging uitgezet omdat ze dat handiger werken vonden. 

In 2005 werden in de branche ook al veel misstanden geconstateerd. Sindsdien is er weinig veranderd, zegt de inspectie. De Arbeidsinspectie houdt in de gaten of overtreders de veiligheid verbeteren. Binnen twee jaar komt er een nieuwe inspectieronde. 

 

Video

 

Radio

 

bron: NOS

Foto's:

Auto industrie

© Aandrijvenenbesturen.nl