DELFT, 30 november 2009 09:38

Voorkom springende slangen

Een machineslang met een zwakke plek kan plotseling barsten. Daardoor kunnen medewerkers in gevaar komen, waarvoor de machinebouwer verantwoordelijk gesteld kan worden.

Een lekkende slang zorgt daarnaast voor verspilling van het te transporteren medium en is dus kostenverhogend. Daarom is het van belang dat slangen regelmatig worden gecontroleerd en gekeurd. Hoe dat volgens een onafhankelijke standaard moet gebeuren, staat in de Nederlandse praktijkrichtlijn 5527. Deze is onlangs aangepast aan de huidige stand der techniek.

Zekerheid

De praktijkrichtlijn kan worden toegepast op alle soorten slangassemblages, maar is specifiek van toepassing op situaties die gevaar kunnen opleveren voor installaties, mens en milieu. Het volgen van deze praktijkrichtlijn biedt de eigenaar en/of gebruiker een redelijke mate van zekerheid dat de slangassemblage voldoet aan de eisen voor veilig gebruik. Eisen daaraan worden gesteld in de arbowetgeving, het Overheidsbesluit drukapparatuur (1999/311), de Europese Richtlijn drukapparatuur (97/23/EG) en de Europese Richtlijn voor vervoerbare drukapparatuur (99/36/EG).

bron: NEN

Foto's:

machineslangen

© Aandrijvenenbesturen.nl