Laatste nieuws:

, 9 november 2009 09:10

Iets minder zware tijden in zicht voor mkb-metaal

Alhoewel het mkb-metaal het in het derde kwartaal van 2009 nog steeds erg zwaar heeft, lijken de eerste lichtpuntjes zich aan te dienen. Bij de meeste bedrijven lijkt het dieptepunt in de ordervoorraad het vorige kwartaal bereikt en veel ondernemers verwachten een iets beter vierde kwartaal. Ondanks de lichtpuntjes is de algemene stemming nog steeds niet positief. Dit blijkt uit de Economische Barometer van de Koninklijke Metaalunie, die komende week wordt gepresenteerd in het blad Metaal & Techniek.

'
1/1

De orderposities in het derde kwartaal verslechteren nog steeds ten opzichte van het voorgaande kwartaal, maar de snelheid van verslechteren neemt af.
De werkgelegenheid van zowel vast als ingeleend personeel is opnieuw verder afgenomen, zij het dat de afname minder snel gaat dan eerder dit jaar.
De bedrijfsresultaten bij de meeste mkb-metaalbedrijven lopen als gevolg van de crisis nog steeds verder terug. Er zijn wel grote verschillen tussen de sectoren. De verspanende sector, de oppervlaktebehandelaars en de metaalwarenindustrie hebben nog het meeste last van de crisis.
Crisismaatregelen van de overheid die door het mkb-metaal met name worden gebruikt zijn de flexibele BTW-afdracht, de verruiming van de verliesrekening en de uitgebreidere WBSO. De gemiddelde ordervoorraad van het mkb-metaal is in het derde kwartaal iets toegenomen ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar en gelijk aan de orderpositie van het eerste kwartaal. Aan het einde van het eerste en derde kwartaal bedroeg de gemiddelde voorraad ruim 7,5 weken, terwijl dit aan het einde van het tweede kwartaal minder dan 7 weken was. De waardering van de orderpositie is in vergelijking met het tweede kwartaal bij 42% van de ondernemers slechter, bij 23% beter en bij 35% gelijk gebleven. Per saldo geeft 19% (42% - 23%) van de ondernemers aan dat de orderpositie is verslechterd. Het tweede kwartaal was dit per saldo voor 22% negatief en het eerste kwartaal voor 46% negatief. Dit betekent dat orderposities nog steeds verslechteren ten opzichte van het voorgaande kwartaal, maar dat de snelheid van verslechteren afneemt. Ondernemers zijn positiever gestemd over de toekomst dan in het vorige kwartaal. 27% van de ondernemers verwacht een beter vierde kwartaal, 24% een slechter. Uitschieters naar beneden zijn de staalbouwers en metaalwarenbedrijven. De machinebouwers hebben duidelijk meer vertrouwen (45% positief) in de rest van het jaar.

bron: Metaalunie

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden