Laatste nieuws:

, 29 oktober 2009 08:00

Meer gebruik van garantieregelingen overheid

Bedrijven doen vaker een beroep op een garantieregeling van de overheid bij het afsluiten van kredieten met banken. Vooral het gebruik van de Borgstellingsregeling voor het Midden- en Kleinbedrijf (BBMKB) en de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO-regeling) is in het derde kwartaal van dit jaar gegroeid. Het ministerie van Economische Zaken heeft dat bekendgemaakt.

'
1/1

De overheid heeft in het derde kwartaal via de BBMKB-regeling voor € 147 miljoen aan borgstellingen afgegeven, een groei van bijna 65% ten opzichte van het tweede kwartaal. Minister Maria van der Hoeven van EZ heeft de Tweede Kamer laten weten te zijn met dit resultaat. In de brief schrijft zij dat er "sprake kan zijn van een trendbreuk". Van der Hoeven verwacht dat de groei in het aantal aanvragen zich de rest van dit jaar voortzet. Uit de jongste kwartaalrapportage van EZ over de benutting van financieringsinstrumenten van dat ministerie blijkt echter ook dat het bedrijfsleven nog vele honderden miljoenen euro's van de beschikbare overheidsgaranties onbenut laat. Zo zal dit jaar naar verwachting slechts € 530 miljoen van de beschikbare € 750 miljoen aan borgstellingskredieten worden benut. In 2008 werd € 601 miljoen gebruikt, dus ook daar blijft het bedrag van 2009 flink onder. Volgens de minister is dat in het licht van de economische crisis "niet onlogisch" omdat de vraag naar kredieten door de laagconjunctuur "nu eenmaal lager is". Het ministerie van EZ komt samen met de banken in actie om de bekendheid van de BBMKB-regeling te vergroten. Ook van de GO-regeling, bedoeld voor leningen aan middelgrote bedrijven, is in het derde kwartaal meer gebruik gemaakt. De benutting van deze kredietfaciliteit steeg in die periode met 270% ten opzichte van het tweede kwartaal. Toch is ook het beschikbare budget voor de GO-regeling bij lange na niet benut. Van de € 1 miljard die voor 2009 ter beschikking staat, was op 1 oktober nog geen tiende deel gebruikt.

bron: FMI

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden