Laatste nieuws:

, 12 oktober 2009 13:56

Schoon gas uit bio-olie dankzij nieuwe katalysator

NWO-onderzoeker Berta Matas Güell heeft een methode ontwikkeld om schoon biogas te maken. Gas verkregen uit bio-olie zit vol met kooldeeltjes. Dit maakt het omzetten van bio-olie naar biogas erg lastig. Matas Güell koppelde de kool aan een katalysator, waardoor de kool wordt omgezet in gas. Bovendien maakt de katalysator het mogelijk het biogas met stoom naar waterstof om te zetten. Matas Güell promoveert op 9 oktober aan de Universiteit Twente.

'
1/1

Het onderzoek van Matas Güell sluit aan bij eerder onderzoek dat de omzetting van bio-olie naar waterstofgas mogelijk maakt. Een van de problemen daarbij is dat de olie wordt omgezet in gas, damp én kool. Die kool kan makkelijk leidingen verstoppen, maakt het omzettingsproces moeilijk uitvoerbaar en verlaagt de efficiëntie. Matas Güell ontwikkelde een katalytisch materiaal waarop de kool zich makkelijk vast kan zetten. De katalysator levert bovendien zuurstof, waardoor de vergassing van de kooldeeltjes versneld kan worden.

Omzetten

De door Matas Güell ontwikkelde katalysator maakt het mogelijk om biomassa, zoals suikerriet, maïs, koolzaadolie, palmolie en dierlijke vetten, om te zetten in waterstofgas. NWO-onderzoeker Guus van Rossum ontwikkelde een nieuwe methode om waterstofgas te winnen uit biomassa. Tot nu toe was het alleen mogelijk om stookgas te winnen. De kool was echter een groot probleem dat nu is opgelost door Matas Güell in samenwerking met Van Rossum.

Matas Güell voerde haar onderzoek uit binnen het NWO-ACTS programma Duurzaam Waterstof, waaraan ook NWO Chemische Wetenschappen bijdraagt. In 2008 won zij de derde posterprijs op de achtste Netherlands Process Technology Symposium met de poster 'Heat transfer properties of structured packings for biofuel production'.

bron: NWO

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

DIS Sensors

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden