Laatste nieuws:

, 24 september 2009 07:30

Bodem crisis in zicht

Bedrijven in de technologische industrie in Nederland zien de daling in bedrijfsresultaten afnemen. De bodem is in zicht. Dit blijkt uit de cijfers van de tweejaarlijkse FME- conjunctuurtest die de brancheorganisatie vandaag bekend maakt. FME-voorzitter Jan Kamminga roept de overheid op het nakende herstel niet in de kiem te smoren door haar budgetproblemen op het bedrijfsleven af te wentelen.

'
1/1

Ruim de helft van de ondernemingen in de technologische industrie verwacht voor het derde kwartaal van dit jaar een verdere omzetdaling. Het beeld blijft echter divers. Vooral de sectoren elektrotechniek en basismetaal verwachten een licht herstel in het derde kwartaal van 2009, terwijl sectoren als de machinebouw en de technische handel een verdere daling verwachten. Gemiddeld voor alle ondernemingen is er sprake van een verwachte omzetdaling van 2,66% voor het derde kwartaal van 2009. De daling vlakt af, maar het dieptepunt is nog niet bereikt.

 

AOW-alternatieven
Vanuit de begrotingsproblematiek bezien, begrijpen de FME-leden de discussie rond de kosten van vergrijzing en de discussie rond de verhoging van de AOW-leeftijd. Dit is ook voor de FME-achterban een lastig vraagstuk. De helft van de leden is voor een verhoging van de AOW-leeftijd, de helft niet. Maar de AOW-discussie wordt nu gedomineerd vanuit kostenbeheersing. Juist de arbeidsparticipatie moet centraal staan in de discussie, zo bepleit Kamminga. "Bevorder de arbeidsparticipatie van oudere werknemers tussen 55 en 65 jaar door de kosten van deze werknemers te verlagen. Denk beter na over de tweede carrière. Een ander voorstel is om de 40-urige werkweek weer te introduceren."
De ondernemingen in de technologische industrie denken zeer positief over een aantal door FME geopperde alternatieven voor een algemene verhoging van de AOW-leeftijd. Deze alternatieven gaan uit van de bevordering van langer doorwerken, onder andere door stimulering van werknemers en ondernemingen, individualisering en flexibilisering. De nadruk ligt hierbij niet alleen op het langer laten doorwerken van 65-plussers, maar ook op het bevorderen van de arbeidsparticipatie van werknemers tussen 55 en 65 jaar.

bron: FME

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden