Laatste nieuws:

, 14 september 2009 15:45

Google bouwt zonnespiegels

Google is teleurgesteld in het ontbreken van een doorbraak in groene technologie. Het bedrijf ontwikkelt nu zelf zonnespiegels die tot vier keer goedkoper zijn.

'
1/1
Een nieuwe spiegeltechnologie moet de kosten van het bouwen van thermische zonne-installaties radicaal terugschroeven. "We hebben gezocht naar zeer ongebruikelijke materialen voor de spiegels, zowel voor het reflecterende oppervlak als voor de ondergrond waar de spiegel op ligt", aldus Bill Weihl, hoofd groene energie bij Google. Hij deed de uitspraken bij de Reuters Global Climate and Alternative Energy Summit in San Francisco.
Innovatie

Google, bekend om zijn zoekmachine, liet in het najaar van 2007 weten te gaan investeren in bedrijven en onderzoek te gaan doen naar het eigen bedrijf om zelf duurzaam en betaalbaar te produceren, binnen een paar jaar.

Google's nieuwe technologie gebruikt meerdere spiegels (heliostaten) die zonnestralen richten op een reservoir met bepaalde stof. De zo gegenereerde hitte wordt gebruikt om stoomturbines aan te drijven. Google denkt de kosten voor het maken van heliostaten met een factor 2 en hopelijk 3 of 4 te verlagen.
Investeren

Google hoopt binnen een paar maanden de technologie intern te kunnen testen. Volgens Weihl moet Google nog wel testen hoe lang de spiegels goed blijven in extreme, woestijnachtige omstandigheden. Weihl zei op de conferentie dat de Amerikaanse overheid onderzoek naar duurzame energie meer moet stimuleren, vooral in de beginfase om baanbrekende ideeën aan te moedigen. Op dit moment zijn er volgens Weihl te weinig bedrijven met vernieuwende ideeën over groene technologie.

Google voert al langer een actieve klimaatprogramma via Google.org. Ook investeert het in de thermische zonnecentrales eSolar en BrightSolar. Het hoofdkwartier van Google in Mountain View is sinds 2007 bedekt met zonnepanelen. Daarnaast worden medewerkers gestimuleerd om in hybride auto's te rijden.

 

bron: Reuters

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden