, 11 september 2009 08:00

Windproef boven spoor

In de provincie Zeeland, nabij Vlissingen, wordt gestart met een experiment met windturbines boven spoorlijnen. Prorail en Evelop, onderdeel van energiemaatschappij Eneco, maakten dat gisteren bekend tijdens de Dag van de Duurzaamheid. Dit sluit naadloos aan bij de strategie van Minister Cramer van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer, om windparken aan te leggen rondom bestaande infrastructuur

Beide partijen tekenden in Slot Zeist een overeenkomst voor de ontwikkeling van Railwind, zoals het concept is genoemd. Daarbij worden windturbines boven het spoor geplaatst op speciaal ontworpen masten.

Vewachtingen

Naar verwachting wordt in 2011 gestart met de bouw van het pilot-project en zal het de eerste elektriciteit leveren in 2012. In overleg met Gemeenten, Provincie en andere belanghebbenden, wordt nog onderzocht hoeveel Railwind turbines geplaatst kunnen worden. Naast de ruimtelijke argumenten wordt de veiligheid uitvoerig onderzocht, waarbij Kema de projectorganisatie adviseert. De ontwikkeling, bouw en exploitatie van het eerste Railwind® project zal zorgvuldig worden geëvalueerd. Mede op basis daarvan zal worden vastgesteld welke tracés verder voor dit duurzame concept in aanmerking komen.

Trots

Pieter Tavenier, Managing Director van Evelop: "We zijn trots om aan de wieg te staan van dit bijzondere concept en zijn er van overtuigd dat met dit soort innovatieve projecten veel extra locaties voor windenergie kunnen worden ontwikkeld". Kees-Jan Dosker, directeur Spoorontwikkeling van ProRail: "Wij zijn enthousiast over dit idee en zien dit project als een belangrijke kans om bij te dragen aan een nog duurzamer spoorsector.  We zullen tijdens de pilot met name goed gaan kijken naar aspecten als veiligheid en beschikbaarheid van het spoor."

Het pilot-project is in procedure voor innovatiesubsidie van Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid.

bron: ProRail

Foto's:

railwind 3

railwind 2

railwind 1

© Aandrijvenenbesturen.nl