Laatste nieuws:

, 11 september 2009 08:00

Groei na recessie

De Nederlandse hightech systeemindustrie verwacht na de recessie een snel herstel en aansluitend hernieuwde groei. Eind 2008 werd deze industriegroep zwaar getroffen door de recessie. De vraaguitval bedroeg gemiddeld 15% met individuele uitschieters naar 50%.

'
1/1

Dankzij een aanhoudend sterk accent op het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten is de branche nu kansrijk bij het verwerven van opdrachten. Op basis van een ledenonderzoek voorspelt het High Tech Systems Platform (HTSP) een begin van herstel in 2010 en forse marktgroei in de jaren daarna. De totale omzet kan in de periode 2010-2014 stijgen tot meer dan 30 miljard euro. Voorwaarde is dat de innovatiesupport van de regering doorgaat.

Inovaties

Aanhoudende innovatie ligt ten grondslag aan de groeiverwachting voor de komende jaren. Bedrijven als ASML, FEI Company en Nucletron hebben veel succes met nieuwe producten en trekken daardoor meer opdrachten naar zich toe. Veel HTSP-leden scoren in offertetrajecten beter dan ooit met hun nieuwste producten. Zij verwachten dat in 2010 het aantal aanvragen mondiaal stijgt. Circa 70% van de ondervraagde bedrijven denkt na de recessie marktaandeel te winnen

Opvallend

In de ICT-markt zijn de omzetdalingen dramatisch (tot meer dan 50%),  maar daar wordt een sterk herstel verwacht dat al in 2009 begint. In de markt voor medische equipement blijft de omzetdaling beperkt, maar is er een sterke prijsdruk die heel 2010 zal voortduren.  De markten voor duurzame energieapparatuur en veiligheidssystemen werden aanzienlijk minder zwaar getroffen door de recessie. Meerdere bedrijven in die sector hebben zelfs nog vacatures.

De HTS-bedrijven werken intensief samen in programma's voor flexibilisering van de toelevering en benutting van kenniswerkers. Doel van die programma's is om de door de recessie overblijvende capaciteit maximaal aan te wenden voor die plekken waar nog capaciteit nodig is of in de nabije toekomst nodig zal zijn.

bron: ANP

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden