Laatste nieuws:

, 7 september 2009 13:11

Duurzaam dansen

'You're not just consuming energy, you're also giving it back'. Met deze visie bouwt Sustainable Dance Club (SDC) aan een betere toekomst. Wat begon als een creatief idee groeide uit tot een succesvol concept. Zelfs in crisistijd.

'
1/1

De Sustainable Dance Floor is 's werelds eerste energieopwekkende dansvloer. Het is een interactieve dansvloer waarbij de energie wordt opgewekt door bewegingen van dansers. „In de vloer zitten led-lichtjes, als niemand danst blijft de vloer donker. Hoe meer er wordt gedanst, des te meer interactie. De plekken op de vloer waar de meeste energie wordt opgewekt geven ook het meeste licht" legt Vera Verkooijen van SDC uit. De vloer laat de dansers zien hoeveel energie zij opwekken, zowel in procenten als in exacte weergave.

Precies een jaar geleden werd de allereerste versie gelanceerd in de Rotterdamse club WATT. Voor deze 'groene club' ontwikkelde SDC een duurzaam businessplan. De energieopwekkende dansvloer is namelijk niet het enige product omtrent het concept. „Club WATT maakt bijvoorbeeld gebruik van de zero waste bars, zo is er maar één bar met een kraantje dat constant loopt om glazen te spoelen, worden de toiletten doorgespoeld met regenwater en zijn er waterloze urinoirs. Niet alle besparingen zijn even zichtbaar voor de bezoeker, maar de vloer is een leuke manier om duurzaamheid te laten zien: ook jij hebt energie die ertoe doet."

  

Inspireren

  

Het idee is in 2006 ontstaan door het Rotterdamse bedrijf Enviu, dat zich richt op duurzame producten, en het architectenbureau Döll. Het idee bleek zo succesvol dat er een bedrijf uit is ontstaan: Sustainable Dance Club. Het bedrijf richt zich op het ontwerpen van innovatieve en duurzame concepten, gespecialiseerd op het gebied van clubs, festivals en evenementen. „Wij willen jongeren inspireren een duurzame levensstijl aan te nemen zonder dat zij er dingen voor hoeven te laten. Ze kunnen namelijk net zoveel plezier hebben en toch letten op het milieu", aldus Verkooijen. De vloer is enorm populair en kan door clubs en bij evenementen worden gehuurd. Ook in het buitenland is er veel animo. „90 - 95% van de interesse is internationaal. Zo wordt er in Shanghai een club opgezet met een duurzame vloer. Ook is hij verhuurd voor een MTV evenement in Stockholm en zo zijn er nog meer landen waar de vloer is gebruikt, van Australië tot Brazilië." People, Planet en Profit, de drie P's, door veel ondernemingen geadopteerd als richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. „Wij vinden dat deze vorm van ondernemen ook vooral leuk moet zijn, dus gebruiken we de termen, people, planet en party. Als het maar leuk is dan komt de winst vanzelf!" (Auteur: Maaike Hoffstedde)

bron: D e Telegraaf

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden