, 7 september 2009 09:49

Loodrecht op volle zee

Een uniek concept voor het fundament van windturbines, hiermee komt windturbinebouwer Bard Engineering GmbH. De mast staat namelijk op een ondersteuningskruis dat bóven het wateroppervlak op drie hoofdpijlers rust. Voor het nauwkeurig en in korte tijd waterpas stellen van dit ondersteuningskruis wordt gebruik gemaakt van het Enerpac Synchronous Lifting System.

Robert Ebert, deputy managing director bij Bard building legt uit: "Wij hebben er voor gekozen alle installatiewerkzaamheden boven water plaats te laten vinden. Dat heeft als praktische voordelen dat er minder duikers nodig zijn, dat we bij het bouwen minder afhankelijk zijn van de weersomstandigheden én dat we veel sneller en eenvoudiger onderhoud kunnen doen."
Waterpas

Het belangrijkste is dat het steunkruis waterpas staat, zodat de turbinemast na plaatsing nauwkeurig in het lood staat. Enerpac leverde met haar hydraulische Synchronous Lifting System de oplossing voor het waterpas stellen van het steunkruis. "De verbindingsflenzen zijn niet altijd recht en vlak en het bleek onmogelijk om handmatig eventuele flensafwijkingen millimeternauwkeurig te corrigeren. Vandaar dat we hebben gezocht naar een mogelijkheid om de 500 ton wegende steunconstructie snel en nauwkeurig te kunnen stellen en dat was met synchroon gestuurde hydraulische cilinders", aldus Robert Ebert. Bij plaatsing van het steunkruis worden op iedere pijler, rondom verdeeld, drie cilinders gemonteerd met elk een capaciteit van 100 ton. Per fundament zijn dat dus negen cilinders met een totaal hefvermogen van 900 ton. De cilinders worden vervolgens gekoppeld aan de computer van het Synchronous Lifting System die zich aan boord van de ‘Wind Lift I' bevindt, waardoor uiteindelijk met één druk op de knop het steunkruis automatisch waterpas wordt gesteld.

Menselijke fouten uitgesloten
Voor de eerste 50 windturbines zijn in totaal 450 standaard 700 bar cilinders besteld. "We verwachten dat we deze cilinders tweemaal gaan gebruiken", zegt Ebert. Dat lijkt weliswaar niet veel, maar door de dikwijls extreme weersomstandigheden en het zoute zeewater is niet honderd procent zeker hoe de cilinders daar op reageren. "We hebben voor de eerste test fase bewust niet voor kostbare speciale cilinders gekozen. Eerst maar eens kijken of dit in de praktijk werkelijk noodzakelijk is." Bard Engineering heeft behalve de cilinders geïnvesteerd in twee besturingsmodules van het Synchronous Lifting System. Enerpac heeft ook de training van Bard's mensen op het Synchronous Lifting System verzorgd. De resultaten zijn uitstekend, zo weet Ebert intussen. "Het mooie van dit hydraulische Synchronous Lifting System is dat het volautomatisch werkt. Menselijke fouten bij het handmatig waterpas stellen zoals bijvoorbeeld het opendraaien van een verkeerd ventiel, zijn met dit systeem volledig uitgesloten", zo besluit Robert Ebert.

bron: Enerpac

Foto's:

Werken aan

Eén van de negen standaard 700 bar hydraulische cilinders

Eén van de negen standaard 700 bar hydraulische cilinders

De hydraulische krachtbron van het Synchronous Lifting System

De hydraulische krachtbron van het Synchronous Lifting System

Uniek funderingsconcept. De mast rust op een ondersteuningskruis

De mast rust op een ondersteuningskruis

Uniek funderingsconcept. De mast rust op een ondersteuningskruis.

windturbine

© Aandrijvenenbesturen.nl