Laatste nieuws:

, 28 augustus 2009 09:01

Trendsettende toepassing hydrauliek bij podium U2

Voor de huidige U2 360o Tour bouwde het Belgische Stageco drie gigantische, identieke podia. Bijzonder is dat bij het opbouwen en afbreken van de 230 ton wegende constructie - ook wel ‘de klauw’ genoemd - voor het eerst gebruik wordt gemaakt van hogedruk hydrauliek. Samen met Enerpac ontwikkelde Stageco op basis van Enerpac’s Synchronous Lift System een uniek systeem om de modulaire constructie veilig en snel op een hoogte van 30 meter te brengen.

'
1/1

Schaalvergroting is troef in de entertainmentwereld. Optredens en tournees van beroemde artiesten en bands worden vooral gekenmerkt door spektakel. Het podium speelt daarbij een belangrijke rol. Zo ook bij de 360o Tour van U2. Voor deze wereldtournee bedachten showontwerper Willy Williams en architect Mark Fischer ‘de klauw', een 30 meter hoge podiumconstructie met vier poten waardoor het publiek rondom een vrij uitzicht heeft op de band. Voor de bouw van het podium werd contact gezocht met het gespecialiseerde Stageco in het Belgische Tildonk. Het was trouwens niet de eerste keer, want ook voor de vorige tournee van U2 (1997 - Pop Mart Tour) ontwikkelde en bouwde Stageco de podia. Stageco is onbetwist marktleider en onderscheidt zich vooral door maatwerk. Zo werden in de afgelopen jaren onder meer podia gebouwd voor tournees van de Rolling Stones, Bon Jovi, Tina Turner, Elton John en Johnny Hallyday. Daarbij verzorgt Stageco het totaalpakket, vanaf technisch ontwerp, fabricage tot en met de logistiek. Aangezien tussen de optredens een relatief korte tijd beschikbaar is en het opbouwen en afbreken van de podiumconstructie in totaal zo'n 7 à 8 dagen vergt, zijn drie complete podia gebouwd. Deze drie podia worden volgens het ‘leap frogging' principe gebruikt: één voor de show, de tweede wordt intussen opgebouwd en de derde wordt afgebroken.

 

Snelheid


Een van de eisen waaraan de constructie moest voldoen was dat deze in relatief korte tijd kan worden opgebouwd en weer afgebroken. Voor Stageco lag de uitdaging daarom in de vraag ‘Hoe gaan we de zware constructie van 230 ton elke keer weer opbouwen en afbreken?' Verder moest uiteraard gekeken worden naar de logistiek en moest een oplossing worden gevonden voor het monteren van de techniek (licht, geluid) en het bijzondere, 60 ton wegende videoscherm dat ook nog eens omlaag en omhoog moest kunnen. Normaal gesproken wordt bij een podium gewerkt met kettingtakels en lieren, eventueel met ondersteuning van relatief lichte mobiele kranen. Bij dit project was de last echter dusdanig groot dat een andere oplossing gezocht moest worden. Een van de overwogen alternatieven was de inzet van zeer zware mobiele kranen met een hefvermogen van minimaal 400 à 500 ton. Daarbij rees echter de vraag of dergelijke kranen de geplande stadions in konden en of ze voldoende gestabiliseerd konden worden. Bovendien is de inzet van dergelijke kranen erg kostbaar. Een ander alternatief was een tijdelijke hijsconstructie en het gebruik van hydrauliek, bijvoorbeeld hydraulische ‘strand jacks'. Zo kwam Stageco uiteindelijk bij Enerpac als meedenkend en maatwerkgericht partner terecht. De eis daarbij was min of meer dat het een plug-and-play systeem moest zijn. De hydraulische unit moest gebruiksklaar zijn en alleen aangesloten hoeven te worden op de stroomvoorziening en de besturingscomputer. De samenwerking resulteerde in een uiterst effectieve oplossing waarbij voor dergelijke zware lasten voor de eerste keer gebruik wordt gemaakt van hoge druk hydrauliek en wel met het door Enerpac op maat ontworpen Synchronous Lifting System.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden