Laatste nieuws:

, 20 augustus 2009 12:30

Vorderingen polymorfe robot

De ‘Superbot’ verandert van vorm wanneer dit nodig blijkt. Wei-Min Shen, Directeur van het ‘Polymorphic Robotics Laboratory’ van de University of Southern California (USA), stelde onlangs de meest recente vorderingen voor.

(Foto: ISI University of Southern California)'
(Foto: ISI University of Southern California)
1/1
Intussen is ‘Superbot' reeds in staat zich te transformeren van een twee-, naar een vier- of zes-benig creatuur. Ook kan het de vorm aannemen van een slang, en zich op de typische kronkelende wijze van dit dier voortbewegen. Of nog: voortkruipen zoals een rups. Zo kan ze haar voortbewegingsmethode aanpassen aan de omgeving (plat beton, zanderige heuvel, terrein vol hindernissen etc). Zes van haar twintig modules zijn tevens in staat zich als een trein op het spoor voort te bewegen, en een van de verschijningsvormen van Superbot stelt deze zelfs in staat langs een touw naar omhoog te klimmen. "En als de robot een heuvel af dient te gaan, kan deze zich transformeren tot een bol en zo snel naar beneden rollen," voegt Shen eraan toe. Voorts kan de Superbot zichzelf repareren en assembleren. Dit volgt uit het feit dat elk van haar twintig modules eigenlijk beschouwd kan worden als een onafhankelijke robot, die met de andere robots in verbinding staat via infrarood- en radiocommunicatie. De modules gaan constant na welke andere in de buurt zijn, en of ze dienst moeten doen als arm of been voor de Superbot als geheel. "Bij één van onze demonstraties tonen we hoe de robot - wanneer deze zich in slangvorm bevindt - in twee wordt gehakt: gevolg is dat er twee onafhankelijk functionerende slangetjes ontstaan. Met andere woorden: er is geen centraal brein," meldt Shen. "En wanneer een vierbenige Superbot in twee wordt gedeeld, onstaan twee tweebenige robots."

bron: Engineeringnet

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden