Laatste nieuws:

, 30 juli 2009 06:30

Machtspositie van grote afnemers moet aangepakt worden

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet onderzoek doen naar machtsposities onder grote afnemers en het misbruik daarvan. MKB-Nederland verzoekt minister Van der Hoeven (EZ) in een brief om de NMa daartoe te instrueren. Afgelopen tijd zijn steeds vaker signalen hoorbaar dat afnemers eenzijdig hun voorwaarden wijzigen die zij jegens hun (kleinere) leveranciers hanteren. Talloze bedrijven raken hierdoor in de problemen.

'
1/1

Deze praktijk is zorgwekkend. Leveranciers klagen over uitblijvende betalingen, eenzijdig gewijzigde betalingstermijnen en gedwongen goedkopere leveringen. Individueel bezwaar maken hiertegen betekent geschrapt worden uit de bestanden van de afnemer. Afspraken tussen leveranciers om collectief te weigeren leiden tot een overtreding van de mededingingswet en een boete van de NMa. Brancheverenigingen lopen met het hoofd tegen de muur omdat zij niet mogen aanzetten tot afgestemd gedrag. Kortom, leveranciers staan machteloos terwijl het grootbedrijf profiteert. In de brief naar minister Van der Hoeven maakt MKB-Nederland kenbaar de machtspositie van grote afnemers zo snel mogelijk te willen aanpakken. De NMa moet daarbij kijken naar de feitelijke machtspositie die bedrijven ten opzichte van elkaar hebben. De brief bevat daarnaast een verzoek tot het treffen van een noodmaatregel die de NMa verplicht signalen van brancheverenigingen in behandeling te nemen. De Tweede Kamer zal hiervan verslag moeten krijgen.

bron: MKB Nederland

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 december 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Elektro Vakbeurs 2017
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden