Laatste nieuws:

, 28 juli 2009 08:00

Oppassen geblazen met nanodeeltjes

Is het werken met nanodeeltjes veilig? TNO onderzoekt of werknemers op de werkplek blootgesteld worden aan nanodeeltjes, en bekijkt bovendien of deze deeltjes gevaar opleveren voor de gezondheid. Het onderzoek is gericht op het creëren van een veilige werkplek voor mensen die werken met deze stoffen.

'
1/1

Nanodeeltjes zijn bijzonder klein en reactief. Hierdoor kunnen ze materialen bijzondere eigenschappen geven. Ze worden bijvoorbeeld toegepast om materialen brandveiliger te maken of in coatings voor schepen om de aanhechting van algen te verminderen. De eigenschappen van nanodeeltjes maken het mogelijk om nieuwe materialen te maken. Tegelijkertijd kunnen deze eigenschappen ook risico's met zich meebrengen. ‘De deeltjes zouden de natuurlijke barrières in het lichaam kunnen omzeilen, waardoor ze in het lichaam terecht kunnen komen en gezondheidseffecten veroorzaken. We willen weten of deze deeltjes vrijkomen bij het productieproces en zo ja, of deze deeltjes dan een reëel risico opleveren voor de gezondheid van werknemers', vertelt drs. Marieke op de Weegh, projectmanager nano-onderzoeken bij TNO. Omdat het gaat om nieuwe materialen en deeltjes, zijn de mogelijke risico's voor werknemers nog onvoldoende bekend. TNO voert daarom in het kader van het onderzoeksprogramma ‘Gevaarlijke Stoffen en Arbeidsveiligheid' risico-onderzoek uit.

bron: Kennislink

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden