Laatste nieuws:

, 17 juli 2009 09:52

Kunststofkabelrupsen vervangen stalen uitvoeringen

Het tot de Zwitserse Krono Groep behorende bedrijf Kronopol in het Poolse Zary is wereldwijd een van de grootste producenten van spaanplaat en houtderivaten. Kronopol is het enige bedrijf dat op één en dezelfde locatie alle drie soorten houten platen produceert (spaanplaat, OSB en MDF). De jaarlijkse platenproductie bedraagt 1,3 miljoen m3 en er wordt naar meer dan 40 landen geëxporteerd.

Omdat de stalen rupsen maximaal 6 maanden stand hielden, stapte Kronopol in Zary over op kunststofkabelrupsen van igus GmbH uit Keulen. Sindsdien zijn de standtijden van de installatie minstens verviervoudigd'
Omdat de stalen rupsen maximaal 6 maanden stand hielden, stapte Kronopol in Zary over op kunststofkabelrupsen van igus GmbH uit Keulen. Sindsdien zijn de standtijden van de installatie minstens verviervoudigd
1/1

Op het circa 55 hectare grote bedrijfsterrein werken 1200 medewerkers. In het machinepark waren drie houtbewerkingsmachines van Siempelkamp aanvankelijk met stalen kabelrupsen uitgerust. "Deze kabelrupsen gingen maar zes maanden mee", zegt Grzegorz Szer, hoofd van de elektroafdeling bij Kronopol. "Daarna moest ik ze steeds weer vervangen." Uiteindelijk zijn de zware stalen kabelrupsen vervangen door vrijdragende kunststofkabelrupsen van igus GmbH uit Keulen. "De oplossing met kunststof houdt het ondanks zware omgevingsomstandigheden in continu-bedrijf al 24 maanden vol, zonder ook maar één keer uitgevallen te zijn. Dat betekent voor ons op dit moment al viermaal hogere standtijden." De standtijden van de installaties worden door Grzegorz Szer gedetailleerd bijgehouden. Bovendien heeft hij ter controle de montagedata met wit op de kabelrupsen geschreven.

 

Hoge kabellasten vrijdragend

 

De houtbewerkingsmachines zijn uitgerust met kunststofkabelrupsen van het igus-systeem "E4/4", serie 5050. Deze kabelrupsen zijn bijzonder geschikt bij hoge lasten, lange rijwegen en bij een zeer vuile of vochtige omgeving. De zijdelen van de kabelrups zijn door middel van een - gepatenteerde - messing/ groef verbinding (de zogenaamde "achtergreep") met elkaar verbonden. Hierdoor wordt de stabiliteit zowel in de trek- als in de schuifrichting enorm vergroot, evenals wanneer er hoge zijdelingse versnellingskrachten of torsie op de kabelrups werken. igus leverde de "E4/4 5050" met extra middenschakel. Dit resulteerde voor Kronopol in voldoende vrijdragende lengte ondanks het zware kabelpakket.

bron: Igus

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden