Laatste nieuws:

, 18 juni 2009 08:25

Europese industrie van gereedschapsmachines getroffen door economische crisis

Op de algemene voorjaarsvergadering van CEMICO bleek dat de Europese gereedschaps-machinesector zich sinds het laatste kwartaal van 2008 in het hart van de economische crisis bevindt. De voorjaarsvergadering was voor de Europese machinebouwers en hun vertegen-woordigende verenigingen uit 15 landen, de gelegenheid bij uitstek om de invloed van de crisis grondig te analyseren.

'
1/1

De sector is sterk afhankelijk van industriële productie en kapitaalsinvesteringen. Het eerste kwartaal van dit jaar liet een terugval aan nieuwe orders zien met meer dan 53% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Over de hele wereld hadden de markten te maken met weinig vraag. Als gevolg daarvan daalden de investeringen in gereedschapsmachines als één van de eerste maatregelen om kosten te besparen. Javier Eguren, president van CEMICO stelt: "De automotive sector, die goed is voor ongeveer 30% van de omzet van de machine-industrie, investeert momenteel niet". Verwacht wordt dat de aanschaf van gereedschapsmachines in 2009 in Europa met 30 tot 40% zal dalen. Economische deskundigen voorspellen dat het Aziatische, en met name het Chinese en Indiase verbruik, minder zwaar zal worden getroffen dan dat in Europa en de Verenigde Staten. Om het hoofd te bieden aan de terugval, hebben Europese machineproducenten hun voorraadniveaus verlaagd en zich geconcentreerd op flexibiliteit in arbeid met verkorte werktijden. Op die manier wordt getracht de strategische vakkennis en expertise te behouden. Filip Geerts, algemeen secretaris van CEMICO, benadrukt: "De teruglopende orders in het eerste kwartaal van 2009 gecombineerd met de verminderde voorraadniveaus, zal een directe invloed hebben op de totale productie van gereedschapsmachines in 2009." Ondanks de huidige moeilijke economische situatie is CEMICO met een marktaandeel van 44% nog steeds leidend op de wereldmarkt voor gereedschapsmachines Dit marktleiderschap kan evenwel op langere termijn in gevaar komen, als Europa geen voordeel trekt van stimuleringsplannen zoals die van Aziatische en Amerikaanse concurrenten. Frank Brinken, voorzitter van de Economische Commissie van CECIMO, zegt: "Een positief teken is de vertraagde afname van de vertrouwensindex van de productiesector in de meeste landen sinds april 2009. Investeringen in hernieuwbare energie en energiezuinige productietechnologieën zouden een andere stimulans kunnen zijn".

 

Machine-industrie

 

CEMICO verwacht ook goede zakelijke mogelijkheden voor de Europese machine-industrie tijdens de vakbeurs EMO, die van 5 tot 10 oktober 2009 in Milaan zal worden gehouden. De meeste industriële economen zijn echter sceptisch over een duurzaam herstel vóór 2010. Een aanhoudende daling brengt een grote uitdaging mee om geschoolde en deskundige werkkrachten in Europa te houden.

bron: Cemico

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 december 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Elektro Vakbeurs 2017
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden