Laatste nieuws:

, 12 juni 2009 07:30

Siemens bouwt schoonste gasgestookte elektriciteitscentrale in Nederland

Siemens Energy heeft een opdracht in de wacht gesleept voor de turnkey bouw van een STEG (SToom- En Gas-) elektriciteitscentrale in het Rotterdamse industrie- en havengebied Europoort. Opdrachtgever is Enecogen, een samenwerkingsverband van het Nederlandse energiebedrijf Eneco en het Deense energiebedrijf DONG Energy.

'
1/1

Deze gasgestookte centrale is de schoonste in Europa en heeft een vermogen van circa 870 megawatt (MW). Hij zal eind 2011 in gebruik worden genomen en gaat stroom leveren voor zo'n twee miljoen huishoudens. De opdracht voor Siemens, die tevens voorziet in een langetermijn-onderhoudsovereenkomst, heeft een waarde van bijna EUR 700 miljoen. "Dit project laat zien, dat zelfs in deze moeilijke economische tijden klanten bereid zijn om zulke elektriciteitscentrales te bouwen: in een open samenwerkingsverband en met een betrouwbare EPC-contractor, waardoor het beste tijdschema en de beste prijs kunnen worden gerealiseerd", aldus Martin van Pernis, bestuursvoorzitter van Siemens Nederland. "Ik ben enorm blij dat ons betrouwbare, degelijke en uiterst milieuvriendelijke concept naadloos aansluit op de specifieke eisen van Enecogen."

 

Elektriciteitscentrale 

 


Het project bestaat uit twee identieke eenheden van de SCC5-4000F single shaft STEG-centrale, die vanwege hun modulaire concept gemakkelijk aan de specifieke wensen van de gebruiker en aan de eisen van de locatie kunnen worden aangepast. Zij bieden bovendien een grote operationele flexibiliteit en korte opstarttijden. Siemens Energy bouwt de elektriciteitscentrale als  turnkey-project en levert de hoofdcomponenten, die per eenheid bestaan uit een SGT5-4000F gasturbine, een SST5-5000 stoomturbine en een waterstofgekoelde generator, de volledige mechanische uitrusting, alsmede de complete elektro- en besturingstechniek. Alle drie de hoofdcomponenten (gasturbine, stoomturbine en generator) worden op dezelfde as gekoppeld ('single shaft' principe). Tussen generator en stoomturbine wordt een automatische synchrone (synchronous self-shifting) koppeling geïnstalleerd. Dit biedt een hoge mate van operationele flexibiliteit en betrouwbaarheid.
"Met de lage NOx -emissiewaarden van nog geen 10 ppm en een rendement van meer dan 59 procent vormen de twee gasgestookte eenheden zelfs de schoonste commercieel gebouwde centrale die de afgelopen tijd in Europa gerealiseerd is", aldus Bernard Fortuyn, directeur Sector Energy van Siemens Nederland. "Sinds de ontwikkeling van dit centrale-concept halverwege de jaren '90 en de invoering ervan in 1994 in Kings Lynn (UK) zijn er wereldwijd bijna 80 van deze 'single shaft' installaties verkocht. Momenteel zijn er, alleen al in Europa, 43 eenheden in bedrijf en nog eens 35 in aanbouw. Hieruit blijkt wel de geschiktheid van dit concept voor de eisen van de Europese markt." Dankzij de ambitie van Siemens en haar voornaamste onderleveranciers NEM (voor de ketelbouw), BAM (voor de koelwaterkringloop) en andere partners zal de centrale in nog geen 30 maanden worden gebouwd en eind 2011 in bedrijf worden genomen. Enecogen is alweer de vierde opdracht voor de bouw van een STEG-centrale die Siemens sinds de liberalisering van de Nederlandse stroommarkt heeft ontvangen. In 2003 leverde de onderneming al belangrijke componenten voor de centrale Rijnmond I. In het voorjaar van 2007 kreeg Siemens de opdracht voor de turn-key Sloe-centrale in Vlissingen-Oost en begin vorig jaar voor de turn-key centrale Rijnmond II.

 

 

 

 

bron: Siemens

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden