Laatste nieuws:

, 14 mei 2009 11:01

Elektrische vuilniswagen maakt Rotterdam schoon

Rotterdam beschikt sinds woensdag over een geheel elektrische vuilniswagen. Volgens afvaldienstverlener Van Gansewinkel is het een wereldprimeur.

'
1/1

De vrachtwagen wordt bij wijze van proef ingezet om bedrijfsafval te verzamelen in de binnenstad van Rotterdam. De wagen vervoert het afval naar de AVR in Rotterdam-Zuid. Daar wordt het afval verbrand en omgezet in elektriciteit, die de vuilniswagen aandrijft. ,,Op deze manier bestaat afval eigenlijk niet meer'', stelt Egbert Vennik, regiodirecteur bij Van Gansewinkel in Zuid-Holland vast.

De proef duurt een half jaar. Als die slaagt, zal de wagen ook in een aantal andere grote steden zijn werk gaan doen. De vrachtwagen is gemaakt van staal dat opnieuw te gebruiken is. Het voertuig heeft een maximumsnelheid van 32 km en een actieradius van 60 km.

 

Binkie

 

'Binkie', zoals de wagen wordt genoemd, is niet duurder dan een orthodoxe vuilniswagen en kost 180.000 euro. Daarbij is de wagen milieuvriendelijk en vrijwel geruisloos. ,,Dat maakt het mogelijk 's nachts afval op te halen'', zegt Vennik. Wel kan er in de moderne wagen minder afval en bedraagt de oplaadtijd ruim vijf uur.

Door de inzet van de vuilniswagen probeert het bedrijf de uitstoot van CO2 van de voertuigen tot nul terug te brengen. Het project is opgezet in samenwerking met Rotterdam Climate Initiative (RCI), dat op termijn een halvering van de uitstoot aan CO2 beoogt. In Rotterdam geldt sinds 2007 een milieuzone voor vrachtwagens. In die zone moeten vrachtwagens aan bepaalde milieu-eisen voldoen

bron: Edestad

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden